Kunstnere elsker skyggespill, men de ser sjelden hvilke skygger de selv kaster i sin streben etter å sprenge grenser. Foto: @Roy Vestfjord

Den nordiske kunstmessen CHART 2020 tillater ingen menn å stille ut. Målet er å skaffe kvinnene større markedsandeler i den etablerte kunstverdenen. Den kvinnelige direktøren for kunstarrangementet, Nanna Hjortenberg, setter likevel døren på gløtt for enkelte menn – for eksempel de som identifiserer seg som kvinner. 

Kunstmessen CHART ble grunnlagt i 2013, og er ifølge eget nettsted ledende innenfor nordisk samtidskunst og design. Med base i København involverer messen alle de fem nordiske hovedstedene. Etter planen skal kunstmessen avholdes i perioden 28.-30. august i år. Tilsammen 28 gallerier skal delta. Fra Norge står Galleri Brandstrup, Galleri Golsa og OSL Contemporary oppført som deltakere.

Vår ambisjon er å starte den nordiske kunstscenen på nytt på en ansvarlig og bærekraftig måte, heter det i en pressemelding fra CHART. Grunnen til at mannlige kunstnere ikke får delta, er at kvinnelige kunstnere er underrepresentert både i utstillinger og når det gjelder salg av kunstverk. Fordi kunstmarkedet ikke selv klarer å oppfylle den ønskede kjønnsideologi som følge av «strukturelle barrierer», må markedet reguleres. Kvinner må inn på bekostning av menn. Hjortenberg forklarer forskjellsbehandlingen slik:

«We understand that no one can solve this challenge alone, but through collaboration we can create awareness and drive a positive change towards a more balanced and diverse art scene. We think it’s worth pushing for.»

Hjortenberg fastholder ovenfor Berlingske at meningen med tiltaket ikke er å ramme enkeltkunstnere. Hun innrømmer at de har fått henvendelser fra gallerister som lurer på om de også skal nekte mannlige kunstnere dersom de identifiserer seg med et annet kjønn. I følge den kvinnelige kunstdirektøren vil da kjønnsmangfoldet måtte gå foran:

– Vi har faktisk gallerier, der har spurgt, hvad de skal gøre med kunstnere, der identificerer sig med et andet køn end det, de er født med, og i de tilfælde forholder vi os åbne overfor, da vi gerne vil fremme diversiteten.

At menn som føler seg som kvinner kan tillates å delta, synes imidlertid ikke å ha roet ned alle kritikerne av tiltaket. CHART har mottatt 600.000 kroner i offentlig støtte fra Københavns kommune. Nå mener enkelte politikere at støtten er gitt på feilaktig grunnlag, og viser i den forbindelse til at Chart unnlot å opplyse om at vanlige menn var bannlyst fra arrangementet i sin søknad om støtte. Det er uvisst om de norske galleriene har mottatt offentlig støtte.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal: