En person, en utenlandsk mann, nektet onsdag å trykke den mannlige representanten for København kommune i hånden på statsborgerskaps-seremonien i København rådhus. Han fikk dermed ikke bli dansk statsborger.

Over 500 mennesker gennemførte den nye, lovbestemte grundlovsceremoni i rådhusets smukke festsal, hvor ansøgerne blandt andet skulle give hånd til en repræsentant for kommunen for at kunne få dansk statsborgerskab.

Men for én enkelt mand endte dagen helt anderledes.

Manden sagde klart og tydeligt, at han ikke ville tvinges til at give hånd. Det var en stille protest. Han hverken råbte eller skreg – og der var ingen medier til stede. Han afleverede bare det dokument, som alle ansøgerne har fået udleveret fra Udlændingeministeriet – og så gik han. (Jyllandsposten betalingsmur)

Kravet om at et dansk statsborgerskap skal stadfestes med et håndtrykk mellom de som har oppfylt kravene og en representant for den lokale kommunen ble innført i 2018.

Debatten om håndtryk ved dansk statsborgerskab har kørt siden 2018, da det 20. december samme år blev vedtaget ved lov, at et håndtryk til en borgmester eller repræsentant skulle være en integreret del af at modtage statsborgerskab.

Kravet kom fra daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). (Berlingske Tidende)

Onsdag sammenlignet Venstre-ordføreren i Aabenraa håndtrykkspåbudet med «et nazistisk heil».

 

Forhåndsbestill Peder Jensens bok til spesialpris her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.