Nytt

Oljetanker tilhørende Aramco på anlegget i Abqaiq, Saudi-Arabia. Foto: Maxim Shemetov/Reuters/NTB Scanpix

I årets første kvartal var Saudi-Arabias budsjettunderskudd på ca 92 milliarder kroner – hovedsakelig drevet av oljeprisfallet. Ifølge Reuters vil den økonomiske innvirkningen fra korona-pandemien først merkes i andre kvartal.

Dette melder Reuters i et intervju med finansminister Mohammed Al-Jadaan. Korona-pandemien og kollapsen i oljeprisen, en kollaps Saudi-Arabia er selv delvis skyld i etter å ha målt styrke med Russland i en oljepriskrig, har resultert i en forverring av statsfinansene som er den verste som har rammet kongeriket på flere tiår, sier ministeren.

Han advarer om at kuttene fremover vil bli svært smertefulle, og at alle alternativer for å håndtere krisen er på bordet. Søndag er handelslag på Tadawul-børsen i hovedstaden, og hovedindeksen stupte 7,6 prosent etter intervjuet. Saudi Aramco, som sitter på verdens største kjente oljereserver, falt seks prosent.

For å finansiere underskuddet på statsbudsjettet fremover vil Saudi-Arabia låne ytterligere 26 milliarder dollar i år, samtidig som landet vil tappe sentralbankens reserver av utenlandsk valuta for ytterligere 32 milliarder dollar.

Analysebyrået Moody’s degraderte sine utsikter for den saudiske staten til «negativt» på fredag, skriver DN (bak mur).