Sakset/Fra hofta

Norges lover 1687-2014. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

En mann bosatt i Skien fant seg ikke i at lillesøsteren motsa ham eller moren deres. Det skal ha vært bakgrunnen for at han tente på huset der han trodde hun lå og sov. Mannen er nå tiltalt for mordbrann og drapsforsøk.

«Skiensmannen» (29) risikerer mange års fengsel for den alvorlige tiltalen: Mordbrann og drapsforsøk. Dette skriver avisen Varden (bak mur). Han innrømmer at det var han som tente på et bolighus i Skien i september 2018, men benekter at hensikten var å drepe søsteren.

Tirsdag forklarte mannen seg i Nedre Telemark tingrett. Motivet virker ikke klinkende klart når han forklarer seg, men det er åpenbart at det dreier seg om en konflikt mellom ham og søsteren. Han viser til at de kommer fra en kultur der ære er viktig, og han mener søsteren ikke har utvist nok respekt for ham og moren deres:

– Det er sånn hos oss at søsteren din som er mange år yngre skal ikke bestemme over deg. Hun skal ikke bestemme om jeg skal være der eller ikke og hun skal ikke si jeg skal gå når mamma har invitert meg til å bli, sier han.

Mannen har hatt besøksforbud mot søsteren er periode, hvilket ikke forhindret ham i å besøke moren som også bodde sammen med henne. Da skal søsteren ha ringt politiet, som rykket ut med flere patruljer og pågrep 29-åringen.

I et avhør med politiet har 29-åringen sagt at uvennskapet med søsteren har vart siden 2016.

– Har det noe med at du har drevet med stoff og blitt tatt av politiet, spurte statsadvokat Alf Martin Evensen.

– Ja, jeg hadde en bag med fire kg hasj hjemme. Så åpner hun bagen og sier: «Jeg sier det til politiet.» Mamma har lært henne så mange ganger at sånt sier du ikke til politiet, og hun gjør ikke det samme med broren min når han har kokain hjemme, sa 29-åringen, som startet sin kriminelle løpebane for ca. 15 år siden, da han og to brødre var med i det om ble kalt «Gimsøy-gjengen».

– Fra tidlig 2000-tall har vi hatt det slik at vi snakker ikke med politiet, liksom. Litt av problemet har vært at hun har truet med å gjøre nettopp det, sa han i retten.

«Gimsøy-gjengen» har vært beryktet i Skiensområdet i mange år, og omtalt tidligere av Document. Telemarks-avisa har tidligere påpekt at deler av gjengen består av bl.a. kosovoalbanere.

– Hva tenker du nå om det du har gjort mot søstera di?

– Jeg tenker at det har gått litt langt. Jeg er jo ikke en som brenner ned hus til vanlig. Jeg tenker at det kommer ikke til å skje igjen, men hun skjønner vel alvoret nå, vil jeg tro.

29-åringen ga også dommerne innblikk i en tøff oppvekst med en voldelig far, frekventering av voldelige miljøer i Skien og flere opphold i fengsel.

29-åringen er selv domfelt for en rekke voldshandlinger, blant annet mot kjærester og ekskjærester. Nå er han også tiltalt for vold og trusler mot fengselsbetjenter, men ildspåsettelsen av familiens hus, der en leieboer lå og sov, er den alvorligste saken på tiltalen.

Rettssaken varer fram til mandag.
Les også

Les også