Oslo-politiet på oppdrag på Haugenstua. Foto: Geir Olsen / NTB

Politiet opplyser at en mann som er medlem i Young-Guns, er tiltalt for å ha skutt med pistol fra en bil mot en annen bil ved Haugenstua nordøst i Oslo.

Avisa.no (betalingsmur) skriver om denne hendelsen som bringer tankene hen til tilstander i andre land enn Norge. Det hele fant sted tilbake i 2018, men saken er nå omsider klar for rettsapparatet:

Søndag 19. august 2018 rundt klokken 21.15 skal en svart BMW X5 ha kommet kjørende på Østre Aker i høy hastighet. Da bilen var like ved avkjøringen til Haugenstua, skal den ha kommet opp på siden av en blå BMW, skriver avisen.

Haugenstua er en del av Groruddalen i Oslo, og er et område med svært høy innvandrerandel. For noen år siden oppga Klassekampen (betalingsmur) andelen til hele 66 prosent, hvilket er høyest i Groruddalen.

Avisa.no fortsetter sin beretning om bil-skytingen, på gangsterspråk i USA kalt «drive by shooting»:

I passasjersetet foran på den svarte bilen satt det ifølge politiet en 31 år gammel mann. Da bilene var side om side skal mannen ha avfyrt minst ett skudd fra en pistol mot den blå bilen. Der satt det tre menn – to foran og en bak.

Nå er 31-åringen tiltalt for drapsforsøk på de tre. I tillegg er han tiltalt for grov ulovlig befatning med skytevåpen, for å ha hatt skytevåpen på offentlig sted og for uaktsom kjøring.

Skytingen førte ikke til personskader:

Ifølge tiltalen åpnet 31-åringen vinduet da bilene lå side om side, og fyrte av. Drapsforsøket var mislykket da skuddet traff fremre del av bilens venstre passasjerdør, uten å trenge igjennom.

Mannen ble snart pågrepet:

Kort tid etter hendelsen 19. august 2018 ble bilen med de fornærmede stoppet av en politipatrulje som var ute på et annet oppdrag. De tre mennene ble avhørt og åstedet kontrollert.

I 2018 skrev VG at politiet raskt siktet 31-åringen, og sendte ut en etterlysning etter mannen. En måned senere meldte han seg frivillig til politiet. Han ble varetektsfengslet, men slapp senere ut.

VG fortalte at konflikten hadde sammenheng med en krangel et par timer tidligere samme dag, utenfor et spisested. Dette førte til voldsutøvelse, og at en av partene deretter bevæpnet seg.

Den nå tiltalte 31-åringen er tidligere domfelt for blant annet vold og narkotikaforbrytelser. Ifølge politiet har han også tilknytning til et beryktet kriminelt nettverk, nemlig innvandrer-gjengen Young Guns:

– Han er definert som at han tilhører det kriminelle nettverket Young Guns, men vi mener ikke at dette er et oppgjør mellom kriminelle gjenger, uttalte seksjonsleder Anne Alræk Solem ved etterforskning av alvorlig voldssaker til VG i 2018.

I neste uke starter rettssaken mot 31-åringen i Oslo tingrett:

– Han erkjenner ikke straffskyld. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken ytterligere før den skal behandles i retten, sier mannens forsvarer, Thomas Klevenberg.

Hans klient var i en måneds tid etter hendelsen internasjonalt etterlyst. Politiet gikk da ut med navn og bilde av mannen, og omtalte han som et medlem av den kriminelle gjengen Young Guns.

Statsadvokat Daniel Sollie, som skal føre saken i retten, sier til Avisa Oslo at han ikke kan kommentere om påtalemyndigheten fremdeles mener at 31-åringen var eller er gjengmedlem.

 

Les også denne noe eldre stemningsrapporten fra den aktuelle delen av Oslo: 

Barnehagetante på Haugenstua med IS-flagg

 

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.