Nytt

Jonas Gahr Støre (Ap) mener regjeringens koronastrategi må debatteres mer. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener det var svak beredskap som tvang regjeringen til å innføre de mest inngripende tiltakene mot koronaviruset.

Stortinget holdt onsdag sin første spontanspørretime etter at Norge stengte ned i begynnelsen av mars. Støre benyttet anledningen til å utfordre helseminister Bent Høie (H) på regjeringens koronastrategi, der målet har vært å «slå ned» utbruddet.

– Vi var dårlig forberedt da krisen traff. Mangel på smittevernutstyr, legemiddelmangel, ikke god nok intensivkapasitet. Og valget av «slå ned»-strategien var delvis basert på den manglende beredskapen, sa Støre.

Høie viste for sin del til at det nå er nedsatt en kommisjon som skal granske krisehåndteringen. Ifølge ham er det for tidlig å trekke bastante konklusjoner.

– Det å trekke konklusjoner før vi har fått evalueringen, som Arbeiderpartiet åpenbart ønsker å gjøre, det mener jeg vil være konklusjoner som trekkes på et for tynt grunnlag, sa han.

I ordvekslingen etterlyste Støre også åpen debatt om veien videre, og om hvordan Norge skal åpne opp igjen.

Men regjeringen har en detaljert plan for dette, ifølge Høie.

Ifølge ham er målet å åpne opp gradvis og kontrollert, med 14 dagers mellomrom mellom hver endring for å få tid til å evaluere effektene.

Kjøp Halvor Foslis bok her!