Fra pressekonferansen mandag ettermiddag.

Tallet på koronasmittede som har dødd i Sverige har økt med 36 det siste døgnet, opplyser svenske myndigheter.

– I Sverige har vi 146 avlidna i Corona, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på en pressekonferanse som startet kl 14.

4.028 har fått påvist smitte, antall som får intensivbehandling er 311.

– En kraftig økning i tallet kan komme av at det har vært helg og at det er et visst etterslep, sa Tegnell.

– Vi har fått kommentarer om att kurvan ser flack ut. Det betyder inte att trycket på IVA är lågt. Tvärtom, det kommer många nya patienter, få skrivs ut.

– Kurvan av avlidna per datum är inte så dramatisk som den ser ut, utan det är dödsfall spridda över 4-5 dagarna, som nu har lagts in, sa Tegnell.

Knapphet på respiratorer

Fungerende kriseberedskapssjef i Socialstyrelsen Taha Alexandersson fortalte om vansker med å få tak i nok respiratorer og smittevernutstyr:

– Socialstyrelsen fortsätter säkerställa teknisk utrustning såsom respiratorer. Leveranser kommer in, men går direkt ut till regionerna. Det akuta behovet, 24 timmar, max 48, som vi kan möta. Det långsiktiga är inte på plats.

– Ikke reis i påsken

Svenske myndigheter ber alle om å avstå fra reiser i påsken.

– Ut ifra de daglige vurderingene som Socialstyrelsen gjør av helsevesenet, så vil vi be alle som kan avstå fra reiser i påsken, om å gjøre det, sier Taha Alexandersson.

Begrunnelsen for anbefalingen er at regionene ikke skal bli ytterligere belastet i en tid der de gjennomfører omstillinger for å møte koronautbruddet.

Svenske regioner har trappet ned på ikke-akutt kirurgi, de omskolerer ansatte og har gjort om avdelinger slik at de kun skal behandle personer med covid-19.

 
Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.