Erna kjemper sitt livs kamp, men det er visse ting hun burde erkjenne at hun ikke kan endre, så slapp hun å slite seg ut: Ingen kan stanse epidemien, myndighetene kan i høyden mildne effektene og forsinke toppen, i påvente av vaksine. Epidemien er skjebne. Økonomien, derimot, dvs. arbeidsplassene, kan Erna redde. Hun må ikke ta feil av de to. Foto: Terje Pedersen/Scanpix

Myndighetene virker å være grepet av korona-besettelse. Nå hagler det med vedtak, og det er noe panisk over dem. Vel er Norge truet av en epidemi. Men de økonomiske skadevirkningene man nå legger opp til, står ikke i forhold til hva man kan oppnå ved å stenge ned samfunnet.

Eskaleringen er selv ute av kontroll.

Mediene stiller ikke spørsmålet: Står de sosiale og økonomiske skadene i forhold til de menneskelige omkostningene, dvs. tap av menneskeliv? Det er et tabu-spørsmål i vårt samfunn, men i realiteten gjør virksomheter slike avveininger hele tiden. De snakker bare ikke høyt om dem.

Tre er døde hittil.

For også all nedstengningen har store menneskelige omkostninger. Koronaen virker nå som en lammelse på hele samfunnet. Det er en tilstand som ikke kan vedvare. Men vi hører ikke myndighetene si noe om hvor lenge vi kan leve i en slik mental og økonomisk unntakstilstand.

Har Erna en plan?

Statsministeren kunne forklart strategien bedre. Når hun på spørsmål om hvorfor Norge ikke tester flere – slik Sør-Korea har gjort –, svarer at Norge ligger blant toppen av land i Europa som har testet, er det rett og slett ikke sant.

Camilla Stoltenberg opplyste fredag at Norge har testet drøyt 10.000. I Sør-Korea testes 20.000 pr. dag.

Det er tempoet i eskaleringen vi reagerer på. Når Erna vil at Sivilforsvaret skal føyse folk ned fra hyttene sine, har man mistet balansen. Nordmenn drar ut i naturen når fare truer. Mottoet burde heller være: Bli der du er.

Fauci har en plan

USAs fremste ekspert på epidemier, Anthony Fauci (79), nyter stor respekt og har stor autoritet. Han forklarer at de som bekjemper en epidemi, må forsøke å tenke seg hva status vil være et stykke frem i tid. Han sammenligner det med en ishockeykamp der man posisjoner seg ut fra hvor man tror pucken vil befinne seg.

Fauci uses a metaphor from one of the fastest-moving sports to describe his strategy on the outbreak. “You skate not to where the puck is, but to where the puck is going to be,” he told a House committee.

Myndighetene kan ikke stanse epidemien, eller hindre den i å spre seg. Men de må bruke ressursene klokt, slik at man gjør flere ting på én gang: Demmer opp, mildner virkningene, skaffer seg indikasjoner på spredning blant annet ved testing, mens man arbeider for å skaffe medisiner.

So he’s simultaneously advocating containment to try to keep the virus from spreading, mitigation to check its damage once it gets loose in a community, immediate efforts to increase testing, and short-term and long-term science to develop treatments and vaccines. He’s hoping a dynamic response will put the nation where the puck ends up going.

Hvis myndighetene ikke forstår rammene de arbeider innenfor, og respekterer dem, risikerer man at de utløser panikk. Norske myndigheter har beveget seg tett opp til den grensen, og i økonomisk forstand har de krysset den allerede.

Folk som permitteres, får 62,4 prosent av lønna. Det kan ikke folk leve av. Likevel står vi overfor massive permitteringer: 5000 bare i Norwegian.

Det hjelper ikke om vi bytter ut én krise med en annen, eller rettere: om vi får en økonomisk krise på toppen av en epidemi.

Erna burde forholde seg til det hun kan si noe om: de økonomiske konsekvensene.

Epidemien er det store ukjente. Myndighetene trenger ikke gi inntrykk av at de har ting under kontroll. Det ser vi at de ikke har. De skal være ærlige om hva de kan gjøre. Ikke bløffe. De må også tørre å si at vi ikke kan ødelegge arbeidsplassene til titusener for om mulig å redusere tempoet i epidemien. Epidemien vil gå sin gang. Dét er bottom line. Vi tviler ikke på at helsepersonell vil gjøre hva de kan.

Politikerne kan ikke utrette mirakler.

Vi har alle noen vi er bekymret for.

 

 

 

Hvis du setter pris på Documents frie og uavhengige stemme:

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.