En hettekledd migrant kaster stein på en gresk grensevakt. Foto: Alexandros Avramidis / Reuters / Scanpix.

Det kommer stadig fram mer informasjon om at den tyrkiske ledelsen personlig står bak forsøk på å bryte den ytre grensen til Hellas og Europa. Dagens Nyheter har intervjuet en tyrkisk grensesoldat som fortalte avisen at han fikk en ordre ovenfra om å hjelpe migranter til Hellas.

«Jeg tror jeg har hjulpet mellom 700 og 800 migranter å krysse elven på tre dager», sier kilden til Dagens Nyheter.

Tyrkiske soldater skal ha tatt grupper av migranter fra leirene sine, ført dem til grenseelven Evros og forhandlet med båteierne, slik at prisen for krysningen ikke skulle bli for høy.

Vemund Aarbakke er førsteamanuensis ved Aristotle University, Thessaloniki Hellas, og oppsummerer det som har vært gjengitt i greske medier den siste tiden slik:

«Tyrkia satte ut et rykte før helgen om at grensen ville være åpen i 72 timer, og de som ville videre til Europa, måtte komme seg av gårde. Tyrkiske myndigheter bidro også på forskjellig vis med å organisere frakten av folk, slik at det samlet seg store mengder ved grenseovergangen til Hellas (Pazarkule/Kastanies) utenfor Edirne. Målet deres var Nord-Europa, først og fremst Tyskland. I denne fasen bestod sammensetningen av dem som ville over grensen stort sett av yngre menn fra Afghanistan, Pakistan og Somalia. Noen hadde til og med blitt løslatt fra fengsel og sendt til grensen.»

Dette står i sterk kontrast til meldinger i norske hovedstrømsmedier, som i kjent stil får det til å høres ut som om det kun er flyktninger fra den nylige krigen i Syria som banker på Europas dør.

Aarbakke skriver videre:

Greske journalister dekket begivenheten fra begge sider av grensen, og de fleste som ville over grensen, snakket tyrkisk. Dette viser at de hadde lengre opphold i Tyrkia bak seg. Jeg krysset selv grenseovergangen Pazarkule/Kastanies da jeg var på en konferanse i Edirne i september. Man skal krysse en forholdsvis smal korridor på noen hundre meter for å komme fra det ene grensekontrollpunktet til det andre. Her forsøkte de unge mennene å presse seg igjennom og ble stoppet av gresk opprørspoliti som kastet tåregass. De unge mennene kastet stein, brennende trestykker, metallbiter og tåregass.

Ellers ble det hevdet at de unge mennene ble hjulpet av det tyrkiske militære til å kutte hull i gjerder og piggtrådsperringer. Størstedelen av fastlandsgrensen mellom Hellas og Tyrkia utgjøres av elven Evros/Meriç/Maritsa, og her ble de unge mennene ledet til steder som skulle gi størst mulighet for å komme seg over på den andre siden, skriver Aarbakke.

Den svenske nettavisen Samnytt deler en video med en afghaner som sies å fortelle at han har sittet en måned i fengsel i Tyrkia, og at fengselsportene nå er åpnet. Han forteller videre at det er politiet som har kjørt ham og andre innsatte mot den greske grensen. Den unge afghaneren går sammen med flere unge menn for å prøve lykken i Europa.

Hvordan kan NATO og EU sitte rolig og se på at Hellas kjemper alene om å beskytte Europa? Hvor er NATO-sjef Jens Stoltenberg? Merkelig stille fra han som burde vært høyest på banen nå.

Det er på tide å utvise Erdogan fra NATO, og beskytte Europas grense ved Hellas.

EU og NATO kan ikke la seg presse av en diktator som ønsker å skade Europa, og som bruker mennesker, de han driver på flukt, kun som brikker i sitt eget spill. Dette burde i menneskerettighetenes navn også slås hardt ned på. Men Stoltenberg virker handlingslammet overfor en kyniker som Erdogan.

NATO og EU trenger en Boris og en Orban, noen som ikke viker tilbake for Erogans katt-og-mus-lek med Europa. Vanskelig å begripe at en statsleder kan være så naiv som Merkel, som for få år siden reiste ned med et løfte om 3 milliarder årlig fra EU til Erdogan i bytte mot å få Erdogan til å holde på flyktninger. På den måten ga hun ham et utpressingsmiddel. Det er opplagt at en diktator som  Erdogan ville bruke dette mot Europa når det passet ham.

Med en slik grad av naivitet må det må være betimelig å spørre om dagens EU-ledelse er de rette til å forhandle med Erdogan. Nå betaler Hellas prisen med å kjempe alene mot tidevannsbølgen av immigranter. Hva vet vi om dem som kommer? De kan like godt være jihadister og kriminelle som arbeidsomme og ærlige.

I sørøstre deler av Tyrkia meldes det at syriske immigranter er jaget ut av hus og hjem og bedt om å komme seg derfra og dra mot Hellas.

Den militante tyrkiske ekstremistgruppen som er Erdogan-supportere, «De grå ulvene», har blitt satt i aksjon. De angriper nå immigranters hjem og forretninger, vandaliserer og ødelegger, i den sørvestlige delen av Tyrkia, for å tvinge immigrantene til å pakke sammen og reise til Hellas.

Et bilde på hva Europa kan ha for slags framtid om ingen setter foten ned, er øysamfunnet Lesbos, den fredelige, vakre turistperlen som er oversvømt av immigranter.

NRK og Dagbladet sliter for å holde på narrativet om at man må være høyreekstremist om man er imot Erdogans invasjon av Europa. De melder om at det er «right-wingers» som slår tilbake på Lesbos, når det faktisk er alminnelige øyboere som lever av turismen som ikke orker mer ødeleggelse av eget lokalsamfunn. Det bekreftes av greske Christos Averigos, som selv er fra Lesbos. 

Lesbos har vært presset svært lenge med den overfylte flyktningleiren Moira, som har kapasitet til 3000, mens det nå er 20.000 der, og flere strømmer på. Innbyggerne på Lesbos føler seg naturlig nok invadert og er til overmål utsatt for ødeleggelser. Er det et tegn på å være takknemlige immigranter når en av de vakre gresk-ortodokse kirkene på øya blir vandalisert?

Er de pittoreske greske øyene et bilde på hva som venter resten av Europa når invasjonen styrt av diktatoren Erdogan får fritt spillerom? Tragisk nok har Erdogan støttespillere i naive politikere, tradisjonelle medier som følger de samme naive politikerne og de som lar seg hjernevaske av dem. Det haster med nye koster og hjelp til Hellas. Førsteamanuensis Aarbakke mener Erdogan driver et høyt spill:

Tyrkia bruker tredjepersoner til å krenke gresk suverenitet og greske grenser. Politiske kommentatorer mener at Erdogan nå spiller flyktningtrusselen som sitt siste kort etter han er havnet i en blindvei i Syria og problemene på hjemmebane tårner seg opp.

Erdogan har lenge drevet et høyt spill, delvis for det hjemlige galleriet, men situasjonen er nå så tilspisset på mange fronter at det fort kan rakne for ham, skriver Aarbakke.

La oss håpe det. At vi får nye europeiske politikere som er i stand til å håndtere despoten Erdogan.

 

Kjøp Oriana Fallacis bok her. Nå satt ned fra 395 til 250 kroner!
Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.