Biskop i Nidators bispedømme Herborg Finnset. Skjermdump: NRK.

Det var mørke og dystre bilder fra Nidarosdomen som fylte skjermene våre også 1. juledag. I stedet for en lys ramme fremsto vår eneste katedral nesten mørk som et gravkammer. Trass i vakker sang ble ikke stemningen stort lysere da Nidarosbispen la i vei med en svadafylt tale om hvordan Gud i jula ble ett med jorda. Som om det var hele meningen med Jesu komme? Klimaet og hva vi har gjort med denne kloden lå som en dyster undertone gjennom hele prekenen. Ingenting om eksistensielle spørsmål. Om synd og forsoning – Jesus som bro mellom Gud og mennesket. Vår Frelser.

Nei, det viktigste var at Gud gjorde seg ett med jorda, og hva vi gjør med den og livene våre.

Vold og utrygghet preget hverdagen for flere, ble det sagt. Men uten å spørre hvem har skapt den. «Hva er det som har gjort oss så kyniske?» spurte biskopen, men ville ikke henge bjella på katten og fortelle hva hun tenker på. Er det Stålsetts kyniske utnyttelse av en stakkars hushjelp? Kirkens egen kyniske bruk av sin makt for å demonisere mennesker? Kirkens kyniske knefall for hat og intoleranse? Neppe.

Nei, adressaten er alle dem som ikke drukner seg i søtladent føleri, som oss vil ha likhet for loven og ingen forskjellsbehandling på etnisk grunnlag. Som mener at hvert folk skal ha sitt eget land. Som vil sette grenser for undertrykkelse, hat og menneskefiendtlighet. Tror virkelig biskopen at vi er så dumme – for hun var for feig til å peke direkte på dem hun mente – at vi ikke forsto sparket?

Men heldigvis finnes det håp, ifølge biskopen: Klimeaengasjement! «Klimabrøl» er det som skal til.

Som om Jesus kom for å redde klimaet. Men hvorfor kom han da ikke den gang klimaet virkelig endret kloden – og det helt uten menneskelig innvirkning? Hvorfor kom ikke Jesus for eksempel i istiden?

Fordi jula ikke handler om at Gud gjorde seg til ett med jorda, men med mennesket. Han sendte Jesus som vår frelser! Men se det ville ikke biskopen seg snakke om. Det var viktigere å henge seg på det massenes miljøhysteri, følelseshysteriet og knefallet for hat og intoleranse.
Og så snakker hun om å være kynisk!

 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 299 til 210 kroner!

Les også

-
-
-
-
-
-