Hvis alle hadde hver sin postkasse, ville det ikke være mulig å samle opp all post til så mange som 100 personer. Men selv om postmannen reagerer, ringer det tydeligvis ingen bjeller lenger opp i systemet. Foto: Kai-Wilhelm Nessler/Samfoto/NTB Scanpix

For utenlandske statsborgere som kommer til Sverige, er en postadresse nødvendig for å få kontakt med myndighetene. Dette har medført at det har utviklet seg et svart marked for adresser, som kriminelle benytter seg av.

Mer enn 100 (hundre) utenlandske statsborgere er registrert med såkalt «samordningsnummer» i én og samme leilighet utenfor Stockholm, skriver Sveriges TV. Tilfellet er ikke enestående.

En kvinne som bor i leiligheten har i en årrekke tilbudt sin adresse til andre mot betaling. De som da registreres på denne adressen, får på denne måten tilgang til post fra myndighetene o.l.

Kvinnan är inte den enda som erbjuder en adress. Vi har identifierat flera lägenheter där runt 100 personer är registrerade.

– Vi känner till problematiken. Vi ser den här typen av adresser som nyttjas systematiskt i någon form, säger Tobias Wijk som är verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Det är inte olagligt att erbjuda människor att ha sin postadress på en lägenhet trots att de inte bor där. Men om någon tar betalt för det bör personen betala skatt, enligt Tobias Wijk.

– Om det är en näringsverksamhet ska de ju beskattas för det, har man gjort det systematiskt kan det vara olika former av ekonomisk brottslighet.

Det er forhåpentligvis bare i Sverige at utleie av egen adresse til andre betraktes som «næringsvirksomhet» det skal betales skatt av.

Problemet er selvsagt at denne praksisen åpner for at hvem som helst kan «bo» nær sagt hvor som helst, og det er naturligvis personer som har noe å skjule overfor myndighetene som vil være blant de første til å benytte seg av ordningen dette svarte markedet tilbyr.

Blant de 100 personene som er registrert med den omtalte leilighetens adresse, dukket sogar en drapsdømt person opp.

I vår granskning har vi hittat runt 80 brottsdömda personer som har angett adressen söder om Stockholm i sin kontakt med myndigheter, däribland en dömd styckmördare.

– Det är när adresserna används i ett bedrägligt eller brottsligt syfte som det är ett problem, säger Tobias Wijk.

No shit, Sherlock. Når også postmannen reagerer, bør det ikke da ringe en bjelle lenger opp i systemet?

En brevbärare säger att han har reagerat på den stora mängden post som levereras till adressen.

Trangboddhet som sosioøkonomisk forklaringsvariabel på vold og utenforskap fikk plutselig en ny betydning.

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!