Nytt

Svensk politi pågrep den etterlyste IS-krigeren Mutar Muthanna Majid i Boliden torsdag kveld. Åtte andre ble også pågrepet i til sammen tre leiligheter i et kompleks som brukes som asylmottak.

Det er en vesentlig informasjon at en etterlyst IS-kriger som politiet tror har kommet til Sverige for å begå terror, gjemmer seg blant asylboende, men det er informasjon som Expressen nevner som en biting langt ned i artikkelen.

Med den voldsomme migrantstrømmen Sverige har ønsket velkommen skal det bli vanskelig å beholde oversikt og kontroll. Norske myndigheter stiller seg i samme situasjon. Det er allerede tegn på at man mister grepet når PST først sier migrantstrømmen ikke øker sikkerhetsrisikoen, selv etter Paris-terroren, og så mandag plutselig sier at de må se på saken en gang til. Da åpnet PST-sjef Benedicte Bjørnland for at IS kan gjemme seg blant migrantene.

Man får mistanke om at PSTs vurderinger ikke baseres på faglige kriterier, men politiske. Først når disse blir uholdbare, revurderer man. Det inngir ikke tillit.

Forsvarsministeren sier de jakter på flere potensielle terrorister.

Expressens Niklas Svensson har under fredagsmorgonen intervjuat försvarsminister Peter Hultqvist, S. Då bekräftade han uppgifterna o att Säpo jagar fler misstänkta terrorister.

Letar ni efter fler misstänkta terrorister?

– Ja, svarar Peter Hultqvist.

Norske myndigheter bør følge nøye med på utviklingen i Sverige, det er Norge om få år.

För tidningen Norran berättar ett vittne att sammanlagt nio personer från tre olika trapphus fördes bort. Vittnet säger till tidningen att den person han tror var den misstänkte terroristen ska ha sprungit ut på balkongen och att det var där han övermannades.

Enligt vittnesuppgifter ska hus på platsen delvis användas som asylboenden.

Området kallas för «Röda Torget» lokalt då det består av fyra tvåvånings tegelröda hus med en gård mellan sig. Det ska finnas två uppgångar med fyra lägenheter i varje hus.

Sverige praktiserer såkalt «selvbosetting», dvs asylsøkere kan selv finne seg bolig. Det gjør at det bor titalls personer registrert på en leilighet, og det blir vanskelig for myndighetene å vite hvem som bor hvor. Når Migrationsverket i tillegg har sekretess og personvern, blir politiets arbeid enda vanskeligere.

Anna Ersson, presskontakt på bostadsbolaget Skebo som äger hus i området, säger att företaget har avtal med Migrationsverket, men kan inte säga om gripandet skett på någon av bolagets adresser.

– Vi har bostäder i det här området, men jag vet inte ännu om det har hänt i något av våra hus. Jag kan heller inte lämna ytterligare uppgifter eftersom vi aldrig får lämna ut information om vilka som är våra hyresgäster, säger hon.

Under sen fredagskväll avböjer Migrationsverket att kommentera händelsen, och hänvisar i stället till polisen.