Utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Regjeringen foreslår at Norge neste år gir Somalia et kortsiktig overgangslån på drøyt 3,1 milliarder kroner.

Somalia har en utenlandsgjeld på rundt 43 milliarder kroner, og landets regjering har gjeldslette som en hovedprioritet.

Et overgangslån på 3,135 milliarder kroner fra Norge vil gjøre landet i stand til å betjene misligholdt gjeld til Verdensbankens fond for de fattigste landene (IDA).

Formelt sett vil lånet fra Norge være et lån til Somalia, men i praksis vil det bli satt på konto i Verdensbanken. Somalia vil deretter kunne få et nytt lån fra Verdensbanken, som benyttes til å innfri overgangslånet fra Norge.

– Etter flere tiår med borgerkrig har situasjonen i Somalia stabilisert seg de siste årene. Myndighetene har iverksatt flere viktige politiske og økonomiske reformer, men landet er fortsatt i en sårbar situasjon. Lånet fra Norge vil være et viktig bidrag til arbeidet med reform og stabilisering, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

I tillegg til overgangslånet fra Norge, vil Storbritannia gi et overgangslån som dekker Somalias gjeld til Afrikabanken.

– Gjeldslette er en forutsetning for at Somalia skal videreføre arbeidet med stabilisering og reformer, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF).

Somalia er et viktig partnerland for Norge og fikk i fjor 543 millioner kroner i bilateral bistand.

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂