Han Kuo-yu under et møte i ordførervalgkampen i Kaohsiung den 23. november 2018. Foto: Tyrone Siu / Reuters / Scanpix.

Opposisjonen på Taiwan har utpekt en populær, Kina-vennlig ordfører til sin kandidat ved presidentvalget neste år.

Ordfører Han Kuo-yu i Kaohsiung på sørkysten av Taiwan ble valgt til Det kinesiske nasjonalistpartiet KMTs kandidat ved et primærvalg i partiet mandag.

Han slo fire andre kandidater, blant dem Taiwans rikeste mann, Foxconns grunnlegger Terry Gou, med 44,8 prosent av stemmene mot 27,7 prosent til Gou.

Han, som er tilhenger av tettere bånd til Kina, skal dermed stille opp mot Taiwans nåværende president Tsai Ing-wen ved valget i januar.

Han har hatt en kometaktig politisk karriere siden han dukket opp fra intet for to år siden og nå er blitt KMTs presidentkandidat med gode sjanser til å vinne valget.

Mange sammenligner populistiske Han med Donald Trump og andre populistiske ledere som samler entusiastiske tilhengerskarer med storstilte og vage valgløfter. Han har blant annet lovet å opprette bedre forbindelser med Kina og få fart i økonomien.

Forholdet til Kina er blitt merkbart dårligere siden Tsai ble president for tre år siden, fordi hun avviser å akseptere Kinas doktrine om at Taiwan er en del av «ett Kina».

 
 

Kjøp T-skjorten «for en bilfri & varmere by» her