Chiang Kai-sheks oldebarn som representerer opposisjonspartiet Kuomintang, erklærte seg lørdag kveld som vinner av ordførervalget i Taiwans hovedstad Taipei. Det regjerende sentrum-venstre-partiet DPP led et rungende nederlag over hele øya. 

Lokalvalgene avholdes bare et drøyt år før ny president skal velges, skriver Bloomberg.

Kuomintang har programfestet gjenforening

43 år gamle Chiang Wan-an vil bli Taipeis yngste ordfører noensinne, og posten kan tjene som et springbrett til presidentembedet.

Valgresultatet vil gi gjenklang i Washington, Beijing, Moskva og Brussel. Kuomintang er nasjonalistpartiet som hadde makten i Kina før Mao Zedong og Den røde hær seiret i 1949. Partiet har fremdeles programfestet gjenforening og de ønsker ingen konfrontasjon med Kina.

Valgresultatet var tydelig nok til å få Taiwans president Tsai Ing-wen, til å trekke seg som leder av det regjerende partiet DPP. 

– Vi klarte det, sa Chiang Wan-an til et publikum på flere tusen utenfor valghovedkvarteret lørdag kveld. 

Dårligste noensinne for DPP

Kuomintang vant 13 av 21 valgkretser mens DPP bare sikret seg fem kretser i det sørlige Taiwan. Det er det minste antall siden partiet ble grunnlagt i 1986.

Resultatet fikk president Tsai Ing-wen til å trekke seg som partileder: 

– I møte med disse resultatene blir vi nødt til å ta selvkritikk på en rekke områder.

Valget var den siste store testen for DPP før Tsais annen og siste periode avsluttes. Hennes etterfølger skal velges tidlig i 2024. 

Kina og DPP går dårlig sammen

Resultatene vil bli fulgt nøye i Washington og Beijing. DPPs maktovertagelse fikk Kina til å kutte kommunikasjonen med Taiwan og øke det diplomatiske og militære presset på øya. 

Kuomintang som holder døren åpen for en eventuell forening med Kina, har tidligere stått for åpne forbindelser med Beijing, noe som lettet reiser, handel og investeringer på tvers av Taiwanstredet.

Nasjonal identitet og trusselen fra Kina er vanligvis de viktigste temaene ved nasjonale valg i Taiwan.

Et flertall av taiwanerne identifiserer seg ikke som kinesere og ikke mer enn ti prosent av befolkningen er villig til å vurdere forening med Kina. Kuomintangs noe uklare politikk overfor fastlands-Kina kan tross brakseieren ved lokalvalget, favorisere DPP ved kommende presidentvalg.

Håper på presidentposten

Nasjonalistpartiet Kuomintang håper at seieren i lokalvalget skal hjelpe Chiang i posisjon etter nederlagene ved presidentvalgene i 2016 og 2020.

Chiang var tenåring da faren fortalte ham at han er oldebarnet til Chiang Kai-sheks oldebarn, nasjonalistlederen som kjempet mot Mao Zedongs kommuniststyrker inntil han måtte flykte til Taiwan hvor han styrte med jernhånd inntil han døde i 1975.

Chiang Wan-an har en stor andel kvinnelige tilhengere og blir ofte behandlet som en kjendis. Hans opphav gjør ham uspiselig for taiwanske nasjonalister og familier som led under Chiang Kai-sheks diktatur, men han vekker sterke følelser i den delen av velgerskaren som fortsatt identifiserer Taiwan med fastlands-Kina og håper på en gjenforening. 

– Beroligende på Kina

Jessica Drun ved tenketanken Atlantic Council, sier at Beijing «sannsynligvis vil bli beroliget» av lørdagens valg og muligens vise velvilje gjennom økonomiske insentiver.

I forkant av valget sa Russell Hsiao ved Global Taiwan Institute at Chiang har potensiale til å revitalisere forholdet til fastlands-Kina:

– Resultatene kan ha gjennomgripende effekt på presidentvalget i 2024 og i sin tur på situasjonen over Taiwanstredet.

 

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!


Kjøp julegavene fra Document!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.