Den svenske kunstneren Lars Vilks’ treskulptur «Waaaall» brant ned til grunnen natt til tirsdag. Svensk politi mistenker at brannen er påsatt.

Det er ikke det første kunstverket hans som brenner ned. I november 2016 förstördes en del av hans omstridda ”Nimis” vid Kullaberg i nordvestre Skåne i en brann.

Lars Vilks er blitt utsatt for flere mordforsøk etter at han i 2007 publiserte en tegning av den islamske profeten Muhammed i hundeskikkelse. Vilks har levd under politibeskyttelse siden jihadisten Omar El-Hussein gikk til angrep under et arrangement på kulturhuset Krudttønden i København i 2015. Han drepte en dansk regissør såret fire politifolk.

Tegningen som gjør at Lars Vilks er permanent drapstruet

Ved en minnemarkering med Frankrikes president Macron og dronning Margareta på Krudttønden ble ikke Lars Vilks engang invitert sammen med de andre overlevende. Selv om det var han som hadde vært målet for terroren.

Vilks skrev:

På tal om Danmark skall Frankrikes president Emmanuel Macron göra ett besök ett besök i Danmark (dr.dk). Tillsammans med drottningen skall han besöka kulturhuset Krudttønden. De som överlevde attacken 2015 är inbjudna. Dock med ett undantag. Jo, jag förstår det. (Weekendavisen) Det går inte att ha en Muhammedtecknare hängande i faggorna vid en sådan tillställning.

Aftonbladet

 

Kjøp Lars Vilks bok her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.