Nytt

Væpnede menn forsøkte å skyte seg inn i kulturhuset Krudttønden på Østerbro for å drepe Lars Vilks. Møtene til Lars Vilks-komiteen har alltid vært beskyttet av væpnet politi. Det var disse som tok støyten. Flere politi er blitt såret.

Det skal ha vært to menn som skjøt. De er fortsatt på frifot. Krudttønden ligger lige i nærheten av Fælledparken, som er stor.

Jihadistene kom seg ikke inn i selve møtelokalet. Dermed unnslapp Vilks. Politi førte ham raskt ut en bakdør.

Dermed ble det ikke noen gjentagelse av Charlie Hebdo, men det hele var meget dramatisk for de tilstedeværende.

»Lige efter 15.30 – den den franske ambassadør havde lige talt – hørte vi skud fra entreen. Nogle løber ud, men det tør jeg ikke, for der er også skud udenfor,« fortæller Dennis Meyhoff Brink til Jyllands-Posten.

»Der var masser af PET folk, og vi blev alle sammen tjekket, inden vi gik ind. Jeg tror, der blev skudt i ca. 2 min. Måske 30 skud i alt. Der kommer folk ind, det viser sig heldigvis at være PET-folk. Den ene er blevet skudt i benet. De tilkalder forstærkninger. De kommer løbende gennem lokalet med hævede pistoler, og de får så Lars Vilks ud af en bagdør. Vi er stadig inde i bygningen, og vi må ikke forlade bygningen. Jeg snakkede med en af dem, der stod i baren, som fortalte, at to betjente er blevet ramt. Den ene i benet. Jeg ved ikke, hvad der er sket med den anden. Politiet har afspærret hele området,« siger Dennis Meyhoff Brink til Jyllands-Posten.

Frankrigs ambassadør deltog også i mødet, og han har skrevet et tweet fra mødet efter skudepisoden: I am alive.

 Ambassadør Francois Zimeray var der for å snakke om Charlie Hebdo og ytringsfriheten. Zimeray har tidligere vært menneskerettsambassadør og må formodes å ha spesiell interesse for temaet på møtet:  Kunst og blasfemi. Hvor går grensene for kunsten?
En representant for den russiske feministgruppa FEMEN, Inna Sjevtsjenko, var anmeldt til panelet, sammen med kunstkurator Agnieszka Kolek fra Storbritannia og Lars Vilks.