Lars Vilks friluftskunstverk Nimis i det sørlige Skåne ble antent torsdag kveld og en firedel brant opp før man lyktes slukke brannen. Det er ingen tvil om at brannen ble anstiftet.

Lars Vilks står på al-Qaidas dødsliste for å ha tegnet en gullig liten rondellhund med turbanhode. For denne forsmedelse er det gjort flere forsøk på å ta ham av dage. Etter angrepet på Krudttønden i februar 2015 har Vilks måttet leve omgitt av livvakter døgnet rundt. Han flyttes fra sted til sted.

Nimis er et kjempekunstverk bygget av drivved. Myndighetene var til å begynne med motvillige, men Nimis er i årenes løp blitt en turistattraksjon.

Vilks har utholdenhet som få. Men det er klart det tar på å få en slik nyhet uten å kunne gjøre noe. Vilks kan selv ikke delta i gjenoppbyggingen. Det er for farlig.

Även om det kommer innebära arbete att bygga upp tornet så har branden sina positiva sidor, menar han.

– Konstverket ökar ju, det bli bättre av eld. Våldshandlingar mot konstverk är ju ändå en intressant företeelse, det kommer man inte ifrån. Det är en historia som kommer läggas till hela det här projektet, säger Lars Vilks.

Brannen «legger nok til» kunstverkets historie, men det kaster en mørk skygge over fremtiden. Når morderne ikke kommer til kunstneren går de løs på kunstverket.

Nå står Nimis utsatt til og er umulig å forsvare, men man skulle kunne tenke seg at de ville gjøre det samme med kunstverkene til en annen kunstner, hvis han hadde vakt deres mishag.

 

http://www.expressen.se/kvallsposten/misstankt-mordbrand-mot-lars-vilks-konstverk-nimis/