Sakset/Fra hofta

Slutt å snakke om «prisen for ytringsfriheten», begynn heller å snakke om prisen vi må betale for terroren. I stedet for å lalle seg inn i klisjeer om hvor viktig ytringsfriheten er, hvor mye Charlie man er og hvor lite man gir etter for terroristene, kan man i stedet innrømme hvor skremmende effektivt terrorangrepet til 22-årige Omar el-Hussein i København faktisk har vært. Lars Vilks er (fortsatt) et levende eksempel.

Hvert år tar Vilks imot en gruppe Erasmus-studenter fra Lund for omvisning på kunstprosjektet Nimis. I år skulle kunstneren vise studentene rundt i Kullabergs naturreservat søndag 19. april. Interessen var stor, over 200 personer hadde meldt seg på arrangementet. Den personlige omvisningen måtte avlyses, politiet kunne ikke garantere sikkerheten, noe de forklarer på sin egen hjemmeside:

Kullaberg är ett omtyckt utflyktsmål och kan i vacker väderlek locka hundratals besökare. Med tanke på bland annat på vad som skett i Danmark och i Frankrike i år vore det oansvarigt att genomföra arrangemanget enligt de ursprungliga planerna.

En av dem som gjør skam på sannheten, er kommunalråd Péter Kovács fra Høyres svenske søsterparti Moderaterna. Skal vi tro Kovács er det ikke terroristene, men Lars Vilks som setter studentene i fare:

Kovács beklagar sig över att han fått telefonsamtal från väljare i Nyhamns läge. De är oroliga för sin säkerhet. Och kommunalrådet är bekymrad över att Vilks inte «tycks förstå att han sätter andras liv i fara».

– Han är som ett barn i en badbalja. Han tycker inte det är kul om det inte skvalpar.

Alle vil være demokratiske typer som hyller ytringsfriheten, men ingen vil være Lars Vilks.