Nytt

Lars Vilks skal besøke Finland til uken, og i den forbindelse har Sannfinländarnas riksdags­representant Mika Raatikainen invitert den drapstruede svenske kunsteren til en debatt om ytringsfrihet, selvsensur og sikkerhet.

Arrangøren ønsker at det hele skal finne sted i Riksdagen, men toneangivende personer i det finske parlamentetet – herunder også presidenten – er ikke med på notene, skriver Hufvudstadsbladet:

Den sannfinländske riksdags­ledamoten Mika Raatikainen är upprörd över att talman Eero Heinäluoma (SDP) inte tillåter att tillställningen där konstnären Lars Vilks deltar hålls i riksdagens lokaler.

Kanskje hadde man ikke noe valg, gitt at sikkerhets­politiet mener at det simpelthen er for farlig:

[Hotbilden är] mot Vilks sådan att man från riksdagens håll inte kan göra annat än förbjuda att tillställningen hålls i lokalerna – den analysen kommer från Skyddspolisen.

Den observasjonen burde kanskje ha avstedkommet visse refleksjoner. Det kan se ut som om finsk politi ikke ser seg i stand til å garantere det finske parlamentets sikkerhet. Mon tro om ikke politiet burde ha fått et spørsmål eller to i retur etter å ha levert sin analyse?

Riksdagens general­sekretær ser, for å si det forsiktig, ikke ut til å være helt på høyde med situasjonen:

Riksdagens general­sekreterare Seppo Tiitinen kommenterar händelsen för HBL och motiverar beslutet med att tillställningen inte har något att göra med riksdagen.

Det er litt vanskelig å forstå en slik innstilling etter det som har skjedd i Paris og København i løpet av de første månedene av 2015.

Seppo_Tiitinen
Ytringsfrihet er ikke helt Seppo Tiitinens greie.

Landets parlament er den institusjonen som lager samfunnets lover etter at man har snakket sammen – ideelt sett på en fri måte, og uten frykt for konsekvensene av å si sin hjertens mening, selv om denne ideal­situasjonen naturlig nok korrumperes av politikkens hestehandel. Dette systemet sameksisterer med den frie samtalen i befolkningen og sivil­samfunnet, og disse to nærer hverandre gjensidig.

Hvordan er det mulig ikke å se at denne prosessen er under delvis lammelse? Det har absolutt «något att göra» med Riksdagen.

Kontrasten til Danmark kunne vanskelig ha vært større. Er det de mange tiårene i kommunismens skygge som har gitt finnene trening i å leve i verbal ufrihet? I så fall er det uansett bemerkelses­verdig med hvilken automatikk islam tar russernes plass.

 

Vilks får inte debattera i riksdagens lokaler