Marie Krarup, datter av Søren Krarup, er intervjuet av svenske nyadagbladet.se og hun sier noe i norske ører helt uvant om forholdet mellom kristendom og politikk.

Hur påverkar din kristna tro ditt dagliga liv?

– Kristendomen ger hopp och frihet att leva ditt eget liv och att kämpa för de saker som du tycker är rätt. Jag ser kristendomen som en befrielse från religion. Det finns inga ritualer eller konstiga saker som man måste göra eller bära. För Jesus har redan räddat oss. Vi behöver inte rädda oss själva. Därför kan vi ägna oss åt att leva våra liv och göra sådant som är nödvändigt. Och det är att älska din nästa och göra sådant som vi själva tycker är bäst.

Varför vill du hålla politik fri från religion?

– Som jag just förklarade så handlar kristendomen om att man ska vara fri från religion. Det finns inga heliga lagar i kristendomen. Så politik är inte en del av kristendomen.
Det roliga är att det är mycket enklare att hålla religionen utanför politiken om du är kristen. För sekularisering kommer från de ord som Jesus sade om att man ska ge till Julius Caesar det som han behöver och ge till Gud det som han behöver. Islam är någonting helt annat. Den blandar ihop politik och religion.

Islam er stikk motsatt. Her trenger religionen inn i samfunnet og hvis den ikke møter motstand vil den gjennom-religiøsifisere samfunnet.

Da er friheten borte og det er vanskelig å finne den igjen.

Vilket hot utgör islam för ett land som Danmark?

– Islam är ett hot eftersom den handlar om religion, ideologi och politik. Och det finns ingen frihet inom islam. Där islam styr, lämnar friheten. Vi har incidenten med Muhammed-teckningarna som ett bevis på konflikten mellan yttrandefriheten och islam. Därför måste muslimer bosatta i Danmark rätta sig efter dansk lag. Vi tänker inte acceptera parallellsamhällen och sharia-lag i Danmark.

Är det möjligt att reformera islam så det uppstår en dansk variant av islam?

– Jag tror att det är väldigt svårt att reformera islam. Men jag hoppas för muslimernas skull, att de en dag i framtiden kan se Koranen som en bok skriven i en annan tid, av människor. Om de kan acceptera det så kommer det bli mycket enklare för dem att tolka boken mera fritt. Nu, när de bara behöver acceptera att varenda stavelse och ord kommer direkt från Allah så är det ett stort problem. Speciellt när det handlar om verser i Koranen somsura 9.5.

marie.krarup