Lars Vilks og to politibetjenter ble drept i en trafikkulykke i Sverige søndag ettermiddag. Kunstneren Vilks (75) hadde levd med politibeskyttelse i 14 år.

I 2007 tegnet Vilks profeten Muhammed som en hund, den såkalte Rondellhunden. Etter dette ble han utsatt for drapsforsøk og fikk politibeskyttelse.

I 2015 ble en mann drept og tre politifolk såret under skyting mot et debattmøte på kulturhuset Krudttønden i København, hvor Vilks deltok. Politiet mente angrepet var et attentat rettet mot Vilks.

Politibetjentene som døde sammen med Vilks var hans livvakter. Bak den sivile politibilen de kjørte i fulgte ytterligere en bil med livvakter fra politiet. De ble de første som ankom åstedet.

Personbilen Vilks og politibetjentene satt i frontkolliderte med en lastebil etter å ha krysset midtdeleren mellom veibanene.

– Det är med bestörtning och stor sorg jag tagit emot beskedet att våra två kollegor och vår skyddsperson omkommit i dag på eftermiddagen. Mina tankar går till anhöriga, familjer, vänner och arbetskamrater. Jag är också i kontakt med polisregion Syd för att försäkra mig om att de får det stöd de behöver i denna stund, kommenterar rikspolischef Anders Thornberg på polisens hemsida.

Sjåføren i lastebilen er også fraktet til sykehus med alvorlige skader, og det opplyses om at det skal ha tatt fyr i bilene etter kollisjonen.

Bilen Vilks satt i havnet i feil fil, så lastebilsjåføren har slik det ser ut ingen skyld i ulykken. Han blir avhørt på sykehuset av politiet.

Politiet sier at det foreløpig at de ikke har noen indisier på at hendelsen var noe annet enn en ulykke.

Vägen är en tvåfilig motorväg och det ska finnas vajerräcke mellan körfälten. Räddningstjänst och polis har tidigare konstaterat att det krävs mycket för att ett fordon ska kunna passera över i det andra körfältet.

Polisfordonet har enligt Expressens uppgifter kommit över i det mötande körfältet och hamnat under en lastbil. Där har den kilats fast och fattat eld. Bilen förstördes i den våldsamma krocken, enligt uppgifter från platsen.

Siden politi var innblandet i hendelsen vil den etterforskes av det svenskene kaller «en åklagare vid särskilda åklagarkammaren».

– Med den information jag har nu tyder det på att det handlar om en olycka. Men det är ett väldigt tidigt skede och hos oss handläggs det av beredskapsåklagaren, säger Anders Jakobsson, chef för särskilda åklagarkammaren.

Lars Vilks har flere ganger vært utsatt for attentatforsøk, blant annet når han var tilstede under terrorangrepet i København i 2015.

Ikke alle er lei seg for at Vilks og to politibetjenter er døde, et symbol på splittelsen i det svenske samfunnet.

Expressen

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.