Kunstneren Lars Vilks døde 3. oktober 2021, etter at bilen som han og to politifolk kjørte i, kolliderte med en lastebil. De to politifolkene døde også i ulykken, og lastebilsjåføren ble alvorlig skadet. Etterforskningen har pågått i over åtte måneder, og aktor har etterforsket tre straffbare forhold i saken: uaktsomhet i trafikken, forårsakelsen av en annens død og forårsakelsen av andres fysiske skader.

Undersøkelsen er nå fullført, og resultatet er at det mest sannsynlige scenariet er at et dekk på politibilen har eksplodert og at sjåføren deretter har mistet kontrollen over kjøretøyet, som har kommet over i motgående kjørefelt og frontkollidert med lastebilen.

– Det som skedde på motorvägen är en tragisk olycka. Vi har gjort omfattande analyser med teknisk utredning på platsen och vittnesförhör. Den säkerhetsklassade personbilen har kontrollerats och analyser av ljudupptagningar har gjorts, sier sjefadvokat Per Nichols på Särskilda åklagarkammaren i Åklagarmyndighetens pressemelding.

Parallelt med påtalemyndighetens etterforskning har politimyndigheten gjennomført en foreløpig etterforskning av drap, ettersom det var en såkalt sikkerhetsperson  i politibilen. Denne etterforskningen er også lagt ned.

– Vi har i polisens utredning tittat på om det fanns tecken på yttre påverkan som orsakat olyckan. Vår utredning har klarlagt att det var en olycka och att det därmed inte finns någon grund för misstanke om mord, vilket innebär att förundersökningen nu läggs ned, sier Mikael Wessling, foreløpig etterforsker ved Polisens nationella operativa avdelning, NOA, i Polismyndighetens pressemelding.

Lars Vilks levde i mange år med konstant personlig beskyttelse etter å ha tegnet de såkalte rundkjøringshundene og «Profeten M». Han ble overfalt både i hjemmet sitt og under forelesninger, og overlevde angrepet på kultursenteret Krudttønden i København i 2015. Men i en sving utenfor Markaryd endte Lars Vilks’ liv i det som nå blir ansett som en ulykke.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.