Ennå har det ikke kommet noen offisiell rapport om hva som var årsaken til at politibilen med Lars Vilks og to livvakter kjørte gjennom et sperregjerde og rett i døden sist søndag. Derfor er det desto mer bemerkelsesverdig at den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp indirekte indikerer at det ikke var noen ulykke.

Tweeten tar utgangspunkt i en artikkel fra Kvällsposten/Expressen som ble publisert (bak mur) lørdag kveld. Ingressen sier sitt:

Däckspåren som väcker frågor: ”Exploderar inte”

Ett huvudfokus för de omfattande undersökningarna var de tydliga däckspår på vägbanan – spår som slutar i det upprivna hålet i mitträcket.

Vad var det som fick föraren i olycksbilen – specialtränad att framföra just den typen av tunga fordon under extrema förhållanden – att tappa kontrollen?

Polisens huvudteori är en däckexplosion eller ett annat tekniskt fel.

Men andra möjliga orsaker har väckt en rad spekulationer:

En hastig undanmanöver?

En bomb eller annat attentat?

Ett sjukdomsfall?

Tweeten til den internasjonalt kjente terroreksperten Magnus Ranstorp forsterker en tvil som forsterker Kvällspostens spørsmål. Twitter-kommentariatet følger opp:

  • Magnus, är detta sannolikt en slumpmässig olycka utan någon form av påverkan på fordon/personal? När dog senast två poliser som ej körde blått? Livvaktsutbildade? Dagtid? På motorväg? Torrt väglag? Dyr specialutrustad bil? Med landets mest hatade skyddsperson? Obegripligt.
  • Passerade sträckan igår.. saktade in.. sakta.. no way att däcken trasades sönder förut om av mittvajern!! Polisen vet att detta inte var orsaken. Känner en högre kriminalchef. Utredningen som pågår är inte liten. Olycksfall är INTE trolig orsak!
  • Det är väl snarare den höga hastigheten som är problemet. Varför körde de i 160 km/h på E4 en söndag eftermiddag då trafiken är tät? Varför tog de så stora risker?
    • Hur menar du att den «höga» hastigheten är ett problem i denna tankegång? Den talar snarare för att något inte stämmer.
  • Det var inte så att någon(ting) kastade en sten mot vindrutan? Det har ju varit SM i stenkastning mot bilar på motorvägen ett tag nu.
  • Klassisk «remote takeover». Men det kommer aldri på trykk.

Spørsmålene er fortsatt ubesvarte, og trykket for å få en forklaring fra politiet øker.

Les også:

Doc-TV: Historiens gjenkomst

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.