Lars Vilks er død. Hans partner i 35 år kjenner både sorg og raseri. Hun er svært kritisk til hvordan de to ble behandlet av svensk politi.

– Jag är så förbannad över hur polisen behandlade oss. De gjorde det inte lättare för oss att leva, de gjorde det svårare. Och så till slut kom döden.

Les også: Lars Vilks og to politibetjenter drept i bilulykke

Egentlig skulle de reise sammen til Stockholm denne helgen, men sikkerhetsvaktene hadde stemplet «Maj» som et «arbeidsmiljøproblem». De nektet å ha henne i bilen sammen med Vilks. Alternativene var ikke så forlokkende.

– Antingen skulle vi köra till Stockholm själva i en egen bil, eller så skulle vi flyga upp och sedan ta oss in till stan med allmänna färdmedel, eller så skulle vi ta tåg och sen ta oss runt med tunnelbana eller buss eller taxi. Alla allmänna färdmedel var tillåtna. Istället för att bara ta oss bägge i bilen. Hur de skulle sköta bevakningen visste varken jag eller Lars. Det är så absurt. Det blev för komplicerat, så Lars tog beslutet att åka ensam tillslut, säger Maj.

Vilks brukte de siste årene av sitt liv på kampen for å overleve, men også på en kamp for å kunne leve. Selv om et nyoppusset hus sto klart for Vilks og partneren, så kunne de ikke flytte inn. De to holdt kontakten i hovedsak gjennom telefonsamtaler.

Maj er i sorg og føler på et sinne mot svensk politi.

– Det jag känner nu är en ilska över situationen och hur vi blivit behandlade. De gjorde oss så illa. Polisen gjorde allt för att sära på oss. Det är klart att det väller ut en massa hat nu.

Søndag banket to politifolk på hennes dør. Hun forsto umiddelbart hva det innebar.

– Jag sa ”är Lars död” innan de ens hade hunnit komma in i huset. Det var först när Lars var död som de kunde ha kontakt med mig.

– Jag pratade med honom innan han åkte och då blev det ju en diskussion om de här tre förslagen. De gjorde allt för att sära på oss. Ursäkta att jag är bitter men det är jag faktiskt.

– Inte en människa från polisenheten har tagit kontakt med mig efter att jag fick dödsbeskedet igår. Jag måste ju ordna begravning och jag måste ordna med dödsannons och jag vet ingenting, jag har inte ens kunnat se Lars…

Stemmen sprekker.

– Det är en skandal. Jag hoppas att du skriver detta, snälla skriv detta.

Raseriet har vokst mens hun har fulgt nyheter og sosiale medier gjennom natten.

– Alla politiker nu som twittrar hit och ministrar som twittrar dit, de kunde gjort något för oss när han levde istället. Varför gjorde de inget? Det är en skam. Jag kommer låna min röst så länge jag lever för att berätta om detta. För det är en skamfläck för Sverige det här.

Mange muslimer jubler over at Vilks er død. Men Maj sitter kun igjen med ubesvarte spørsmål, og et dypt raseri mot de som sviktet.

Les også: Lars Vilks er død

Expressen

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.