Lys og blomster til minne om Louisa Vesterager Jespersen og Maren Ueland ved rådhuset i København den 28. desember 2018. Foto: Thomas Sjoerup / Reuters / Ritzau Scanpix.

I Danmark er en 29 år gammel kvinne blitt idømt en fengselsstraff av tre måneders varighet som gjøres betinget mot 80 timers samfunnstjeneste, etter at hun på Messenger hadde delt drapsvideoen som en jihadist-gruppe i Marokko tok opp da de slaktet ned Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen i Atlasfjellene i desember.

29-åringen, som hittil var ustraffet, angrer på at hun delte videoen, heter det i en Ritzau-melding som er offentliggjort i Jyllands-Posten.

Dommen kan lett sette presedens:

Landet over er en række personer blevet sigtet af politiet for at distribuere videoen fra forbrydelsen. Mandagens dom i Næstved menes at være den første.

Påtalemyndigheten skal vurdere om straffeutmålingen skal ankes til en høyere domstol.

Loven, som normalt er blitt anvendt i forbindelse med bilder av seksuell aktivitet, reiser prinsipielle spørsmål:

Lovovertrædelsen består i uberettiget at videregive billeder, der vedrører en anden persons private forhold under omstændigheder, som åbenbart kan forlanges unddraget offentligheden.

Er det at jihadister dreper vestlige borgere et privat forhold?

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂