Bildet: Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen. Hans privatadresse er nå blåst på nettet, fulgt av drapsoppfordringer.

Det sirkulerer lister på internett med privatadressene til samtlige medlemmer av Folketinget, fulgt av oppfordringer om å drepe dem.

På en række sider på internettet opfordrer ukendte bagmænd til at angribe og dræbe en række personer i Danmark herunder flere politikere.

Detaljeret liste på internettet opfordrer til drab på danske politikere

En liste med både tekst og videolinks opremser blandt andet navnene på samtlige folketingsmedlemmer og deres adresser, fortæller DR’s P1 torsdag. Jyllands-Posten har også set det materiale, som stadig er tilgængeligt på nettet.

Da saken ble kjent i morges var det uklart hvem som sto bak. Nå heter det at opplysningene har ligget ute i lang tid på en jihadist-webside.

På én hjemmeside med jihadistisk indhold linkes der blandt andet til en turistvideo optaget nær en af statsministerens boliger, ligesom der gives anvisninger til, hvordan man finder hans og andre politikeres familiemedlemmer. Indholdet har ligget online i et par år.

»Det er i den grad modbydeligt, hvis der ligger oplysninger om politikeres private adresser og lignende,« siger Pia Kjærsgaard.

Uansett hvem som står bak eller måtte få ideer, er det intimiderende at opplysninger om privatadresse og familiemedlemmer ligger ute. Man vet ikke hvem eller hva de kan bli brukt til.

Folketinget burde umiddelbart vedta lover som ilegger strenge straffer for den slags. Det kan ikke tenkes noe aktiverdig motiv for å sette sammen den slags lister.

Magnus Ranstorp tolker det som en oppfordring til attentat og terror.

Sider – som Jyllands-Posten også har set – er visse tilfælde ganske detaljerede i anvisningerne, der flankerer listen. I enkelte tilfælde fremgår det sågar, hvordan man kan se ind i udvalgte personers lejligheder ved at stå bestemte steder.

»Vi oplever jo mange gange, at vi bliver svinet til på den ene eller anden måde, men når man begynder at give dessiner på både video og anden vis om, hvilken etage statsministeren bor på privat, så synes jeg faktisk, at det begynder at løbe koldt ned ad ryggen på mig,« siger Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, til DR.

Det nedlegges et stort arbeid i å skjule hvor prominente personer bor. Avsløringer kan skape mye ekstra arbeid for livvakttjenesten. De må ta flere forholdsregler hvis det blir allment kjent for statsministeren og kongefamilien bor privat.

Foruden danske politikere og en række prominente danskere står også den kongelige familie for skud, lyder det.

Det fremgår blandt andet, at dronningen bor blot nogle hundrede meter fra statsministeren, ligesom en video ifølge DR viser en detaljeret oversigt over den kongelige residens.

En mand, der påstås at være PET-agent optræder desuden på listen med fuldt navn, adresse og cpr. nr.

Google streetview gjør det mulig å saumfare gateadresser. Det samme gjelder satelittbilder. Det skal ikke spesiell stor kunnskap til for å innsamle informasjon som tidligere var forbeholdt sikkerhetsmyndigheter.

Politikerne må snart våkne til et nytt trusselbilde. Nå er de selv i skuddlinjen.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂