Kommentar

Atlasfjellene sett fra Taferiarte på veien fra Marrakesh til Quarzazate. Foto: Erich Lessing/AKG/Scanpix

Norske myndigheters holdning til ytringsfrihet under trykket av terror, er ureflektert og betenkelig, og mediene etterplaprer deres linje uten å stille spørsmål.

Kripos sier de forsøker å hindre spredning av IS-videoen som viser drapene. Hvilket fører til noen spørsmål: Hva om Kripos hadde makt til å stenge ned nettet og fjerne videoen? Ville de gjort det? Antagelig.

Begrunnelsen er uklar. Hensynet til de pårørende oppgis. Men disse leser neppe sine egne meldinger i nåværende situasjon. For øvrig: Hvem er det som sender videoen til de etterlatte? Det sier ikke mediene noe om. Til å begynne med trodde vi det var hissige nordmenn, og de som legger den ut på statsministerens vegg, har nok en slik bakgrunn. Men det er tvilsomt om det er nordmenn som sender bilder av avhogde hoder til de etterlatte. Hvorfor kan ikke Solberg opplyse om det?

– Jeg ønsker å gå ut med en innstendig oppfordring folk, om ikke å laste ned eller spre dødsvideoen. Det er spredning terroristene ønsker, for å skape frykt og engstelse. Jeg håper folk vil være med å vise støtte og medfølelse med de drepte og deres pårørende, ved å avstå fra spredning, sier Solberg til VG.

Hun forteller at videoen er lagt inn på hennes Facebook-side flere ganger.

– Ja, vi har måttet fjerne videoen flere ganger fra min Facebook-side, sier statsministeren da VG møtte henne i Bergen lillejulaften.

Det som gjør forbudslinjen betenkelig er at mediene til å begynne med omtalte skadene jentene hadde fått som «påført med skarp gjenstand». eller «funnet døde med tegn på vold». Det var raskt klart at dette var en grov fortegning av virkeligheten. Bl.a. marocconews.com meldte tidlig at minst en av jentene var halshogd. Deretter ble videoen kjent.

Både VG og statsministeren og Kripos hopper elegant over at videoen slår begge veier: Den slår de vantro med skrekk og gru, slik IS ønsker. Men samtidig er den et kraftig advarsel til verden om hva jihadismen er i stand til.

Er det dette som statsministeren og norske medier ikke ønsker at nordmenn skal få vite? Det er dårlig PR for islam selvsagt. De prøver så godt de kan å isolere fenomenet jihadisme, eller sette det i klammer som noe avskåret fra islam som sådan, eller forklare det med sosioøkonomiske årsaker.

Aldri tingen i seg selv.

Hvis du følger norske medier får du aldri vite at sunni-islams øverste lærested, Al Ahzar-universitet i Kairo, har avslått å stemple IS som kjettere. Norske medier sørger omhyggelig for ikke å bevege seg inn i dette minefeltet.

Men mange av deres lesere har gjort det og de forstår sammenhenger som gjør at de mister respekten for mediene.

Erna Solberg må ha særdeles dårlige rådgivere når hun kan si dumheter som at drapene var «meningsløse». Meningsløse for oss, men ikke for morderne, og siden morderne har slått til over hele Europa er vi nødt for å forholde oss til deres «mening» og tankeverden. Det var det jentene ikke hadde tatt inn over seg. De hadde ikke drømt om at noe slikt kunne skje.

Nå vil Erna Solberg og norske medier innbille oss at dette er en vond drøm det går an å vende tilbake fra. Til normaliteten.

Derfor vil Erna Solberg heller legge lokk på informasjonen og gi folk som formidler IS-videoer dårlig samvittighet: De løper IS’ ærend, mener hun.

Men historien om spredning av IS-videoer er mer komplisert enn som så. De er nyheter.

Berlingske opplyser at det var en fransk terrorforsker som spredde videoen der de fire antatte morderne sverget troskap til IS:

Torsdag blev den danske terrorforsker Tore Refslund Hamming efter eget udsagn kontaktet af et »relativt højtstående medlem af Islamisk Stat,« som ifølge Tore Refslund Hamming er en amerikansk syriens-jihadist, der i øjeblikket arbejder for terrororganisationen i Tyrkiet. Det skriver TV 2.

Tore Refslund Hamming er gæsteforsker på Dansk Institut for Internationale Studier, hvor han forsker i militant islamisme, jihadistiske grupper og deres indbyrdes konkurrence, og ifølge TV 2 tilbød den amerikanske syriens-jihadist fra Islamisk Stat, at Hamming kunne blive den første på verdensplan til at udsende troskabs-videoen af de fire mænd i Marokko.

Det valgte Tore Refslund Hamming at takke nej til. I stedet blev videoen delt af en fransk forsker.

Videoen blev første gang offentliggjort på en Twitter-konto, der blev oprettet mandag – samme dag som mordet på de to kvinder. Videoen blev delt på Twitter-profilen torsdag, men Twitter har sidenhen fjernet den. Ifølge TV 2 mener marokkanske myndigheder, at den pågældende video er optaget engang i forrige uge.

Dette er ikke bestialitetvideoen, men troskapsvideoen, men likevel: En fransk forsker ser nyhetsverdien i at morderne gir seg til kjenne som IS-krigere. Norske terrorforskere er mer opptatt av å snakke IS ned.

I forbindelse med Trumps varslede uttrekning av amerikanske styrker fra Syria er det kommet frem at IS fortsatt har ca 30.000 krigere i Syria/Irak. Det lyder meget høyt, men det er seriøse kilder som oppgir det.

Europeere må forberede seg på at trusselen er voksende.

<

Gi Document en julegave!

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

Eller betal til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt vipps-nummer er 13629

For å støtte oss via Paypal gå til vår Støtt Oss-side.