Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Sylvi Listhaug vil ha full stopp i mottak av flyktninger i områder hvor flyktningandelen er over et visst nivå. Utspillet har hisset opp flere ordførere.

Listhaug kom med sitt utspill 1. mai; målet er å unngå gettodannelse og «svenske tilstander».

Flere ordførere raser nå mot forslaget – og krever at Listhaug beklager.

FrP-nestlederen foreslo full stopp for flyktninger i syv kommuner der andelen ikke-vestlige innvandrere er for høy, og vetorett for kommuner som ikke ønsker flere flyktninger.

– Vi kan ikke lenger tillate oss å ha en naiv tilnærming til den utfordringen innvandringen gir, sa Sylvi Listhaug til VG.

Konkret omfattet forslaget at kommuner som har over 15 prosent andel ikke-vestlige innvandrere, ikke skal bosette flere flyktninger. Dersom de likevel gjør det, skrur staten igjen støttekranen. Kommunene det gjelder, er Oslo, Lørenskog, Drammen, Skedsmo, Rælingen, Ullensaker og Askim, opplyste Listhaug.

– Løgn fra Listhaug

Dette har hisset opp ordførerne i Skedsmo, Lørenskog og Rælingen, som i Dagbladet raser mot Listhaug. De mener hun går altfor langt ved å si at det er fare for at kommunene ender opp med «innvandrergettoer».

– Jeg er ikke skuffet over det Listhaug sa, men jeg er rimelig forbanna, fordi det er ikke sant, sier Øivind Sand (Ap), ordfører i Rælingen kommune, til Dagbladet.

– Det er sjelden jeg har vært så provosert. Listhaug har gått langt over streken, tordner Ragnhild Bergheim (Ap), ordfører i Lørenskog kommune, i et intervju med Dagbladet.

– Jeg synes Listhaugs uttalelser er utidige. Vi liker ikke å bli brukt i et spill om innvandring, sier Ole Jacob Flæten (Ap), ordfører i Skedsmo kommune, til Dagbladet.

Forlanger beklagelse

Ordførerne har forfattet et åpent brev til integreringsminister Jan Tore Sanner, hvor de skriver at de overhodet ikke kjenner seg igjen i Listhaugs beskrivelse:

«Vi har ikke såkalte innvandrergettoer i våre kommuner. Tvert imot har vi en god blanding av innvandrere og etnisk norske innbyggere i våre bomiljøer. Vi har flyktningkontor som, sammen med frivilligheten, gjør en fantastisk jobb med å inkludere og integrere flyktninger som bosettes hos oss».

Rælingen-ordføreren forlanger en beklagelse fra Listhaug:

– Det hadde vært greit med en beklagelse fra Listhaug. Jeg synes det er ganske alvorlig å gå ut med slike påstander. Jeg ønsker en beklagelse på vegne av dem som jobber steinhardt med å integrere flyktninger. Jeg synes uttalelsene hennes undergraver arbeidet som gjøres, sier Sand.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂