Storbritannia skal egentlig forlate EU 29. mars, men brexitavtalen som ble forhandlet frem mellom Storbritannia og EU er blitt nedstemt to ganger i Underhuset og speakeren sier at et tredje forsøk uten betydelige endringer er uaktuelt. Dermed blir det enten en brå utgang uten avtale den 29. mars eller en utsettelse. Idag har Theresa May bedt EU om tre ekstra måneder. Og nå er det opp til EUs ledere.

Alle de 27 EU-landene må enstemmig godkjenne en forlengelse. Noe mer enn en kort forlengelse var uaktuelt for May fordi en lang (to år) ville splitte regjeringspartiet og sannsynligvis føre til hennes avgang, et nyvalg og en ny folkeavstemning.

EU-topper var i utgangspunktet positive til en lang forlengelse, men kun hvis dette også ville innebære en ny folkeavstemning om brexit.

Theresa May har hele tiden vært imot en ny folkeavstemning og Underhuset stemte også imot dette. Både EU og britene er allerede mektig lei av at man ikke kommer videre. En kilde ved statsministerens kontor uttalte at det britiske folket har ventet i nesten tre år og er lei av parlamentets manglende evne til å ta en beslutning:

“There is a case for giving parliament a bit more time to agree a way forward, but the people of this country have been waiting nearly three years. They are fed up with parliament’s failure to take a decision. The prime minister shares their frustration.”

Ikke alle i EU ser poenget med forlengelse. De har motstilt seg nye forhandlinger og alle målinger viser at et tredje forsøk på å få denne avtalen igjennom i Underhuset vil være fåfengt.

Jean-Claude Juncker sa til en tysk radiostasjon onsdag morgen at EUs ledere kanskje ikke ble enige om hvorvidt en forlengelse kunne godkjennes før i neste uke. Da han ble spurt om lengden på brexitutsettelsen sa han at tre måneder måtte produsere et sluttresultat hvor Underhuset skriver under på avtalen som ligger foran dem. Hvis ikke dette skjer, sa Juncker, og britene ikke forlater EU i slutten av mars, da er vi i Guds hender. Og, la han til, jeg tror selv Gud når en grense for tålmodighet:

 “Those months would have to produce, as an end result, an agreement from the British parliament to the [agreement] text which is before them. If that doesn’t happen, and if Great Britain does not leave at the end of March, then we are, I am sorry to say, in the hands of God. And I think even God sometimes reaches a limit to his patience.”

The Times

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!