Nytt

Canadas tidligere justisminister, Jody Wilson-Raybould, anklager kretsen til statsminister Justin Trudeau for å ha prøvd å stanse en korrupsjonssak.

Saken har blitt en pinlig blemme for statsministeren, og opposisjonslederen krever nå at han går av. Selv nekter Trudeau for å ha gjort noe galt.

Bakgrunnen for saken er korrupsjonsetterforskningen av det canadiske ingeniørselskapet SNC-Lavalin, som i 2015 ble siktet for å bestukket tjenestepersoner i Libya i perioden 2001–2011 for å sikre seg lukrative kontrakter.

De canadiske avisene The Globe og Mail har de siste ukene kommet med avsløringer om at Trudeau-regjeringen har benyttet utilbørlig press mot den tidligere justisministeren. Hensikten skal angivelig ha vært å få til et forlik med SNC-Lavalin utenfor rettsvesenet for å unngå at canadiske arbeidsplasser går tapt.

– Vedvarende press

Under en høring i justiskomiteen i det canadiske parlamentet onsdag bekreftet Wilson-Raybould langt på vei anklagene.

– Jeg opplevde et konsekvent og vedvarende press fra mange personer i regjeringsapparatet for å få meg til å gripe inn politisk i rettsprosessen, sa den tidligere justisministeren, som skal ha nektet å blande seg inn i saken.

Hun tror dette var årsaken til at hun i januar ble flyttet til en annen stilling.

Wilson-Raybould forklarte at hun mottok «tilslørte trusler» og råd fra Canadas øverste byråkrat, Michael Wernick, om at en «kollisjon med statsministeren i denne saken burde unngås».

– Flere regjeringsmedlemmer

SNC-Lavalin har argumentert med at personene som gjennomførte den påståtte korrupsjonen i Libya, har forlatt selskapet for lenge siden, og at det vil skade virksomheten hardt dersom selskapet blir holdt strafferettslig ansvarlig.

Selskapet har drevet omfattende lobbyvirksomhet overfor regjeringen, men Wilson-Raybould nektet å be påtalemyndigheten om inngå forlik. Saken skal nå gå videre i rettssystemet.

Den tidligere justisministeren hevder at elleve personer i regjeringen, inkludert finansministeren, advarte om at SNC-Lavalin kunne komme til å flytte hovedkvarteret til London dersom de ble kjent skyldige, og at mange ansatte i Montreal ville miste jobben midt i valgåret.

Statsminister Trudeau skal ha kommet med lignende påstander overfor Wilson-Raybould.

Krever statsministerens avgang

Etter høringen i parlamentet krever opposisjonsleder Andrew Scheer fra det konservative partiet at Trudau går av.

– Trudeau kan ikke lenger lede dette landet med bred oppslutning og god samvittighet, sier Scheer.

Trudeau selv nekter for anklagene og sier at han er totalt uenig i den tidligere justisministerens framstilling av saken.

– Jeg framholder sterkt, slik jeg har gjort helt fra starten, at jeg og mine kollegaer alltid har opptrådt korrekt og profesjonelt, sier han.