Stillbilde: YouTube.

På denne tiden av året får de fleste av oss beskjed om at vi på nytt må bidra med 3000 kroner til NRK. Og det må vi gjøre selv om vi sjelden eller aldri ser på NRK, for det er ikke det som utløser kravet. Hvis du i det hele tatt er i besittelse av en TV eller en dekoder med innebygget TV-tuner, er det bare å betale. Slik er reglene.

Man kan selvsagt hive eller selge TV-en og bare høre på radio. Det er gratis, men det kan jo bli litt stusslig i lengden. Hvis du derimot har innlagt høyhastighets bredbånd der du bor – og det har jo de fleste – så gir vi herved i folkeopplysningens tjeneste Document-leserne en enkel måte å slippe unna på.

Det jeg selv gjorde, var å selge min 15 år gamle TV av et kjent og godt merke på finn.no og si opp abonnementet på dekoderen. Deretter bestilte jeg en 42 tommers PC-skjerm til ca. 5000 kroner fra en av de store nettbutikkene. Hvis du har en TV av nyere type som du er godt fornøyd med, kan du i stedet oppsøke en lokal TV-forhandler og be dem plombere den for deg, slik at den ikke lenger tar inn TV-sendinger. Men det som da er viktig, er at TV-en har en såkalt HDMI-inngang, noe min gamle TV ikke hadde. Å plombere din eksisterende TV kan være en fordel, for da har du høyttalerne og fjernkontrollen i behold. Ikke alle PC-skjermer har innebygde høyttalere, og for å få ut lyden må du da koble på et musikkanlegg og eksterne høyttalere (se nedenfor).

Deretter må du koble den plomberte TV-en (eller PC-skjermen) til nettet slik at du kan få inn TV-programmene den veien, for det aller meste ligger på nettet allerede. Den mest elegante måten å gjøre det på, er å kjøpe en boks som heter Apple TV og som selges i alle de store elektrobutikkene. Den koster mellom 1500 og 2000 kroner, og er meget enkel å installere, men det finnes også billigere alternativer. Da fungerer plutselig din gamle plomberte TV, eller den nye PC-skjermen, som en moderne smart-TV der de kanaler du ønsker å se på, legges inn som app-er på samme måte som du gjør med en mobiltelefon. Mye er gratis, og noe må du betale for. Men det må du jo også gjøre dersom du tar inn programmer via en dekoder – det koster fort noen hundrelapper i måneden.

Hvis du kan bruke din plomberte TV til dette, så er nå problemet løst – du har fått en fullverdig nett-TV der du kan lete deg frem til det meste av det du ønsker å se på. Har du derimot måttet kjøpe en ny PC-skjerm, har du ett problem igjen: å få ut lyden. Jeg hadde allerede et musikkanlegg med gode høyttalere, og kjøpte derfor en HDMI-splitter. Det er en liten boks med én HDMI-kontakt på den ene siden og to på den andre siden. Jeg fikk tak i en billig utgave fra Kina via ebay, men dette selges også f.eks. på Claes Ohlson, men da til en vesentlig høyere pris. Deretter koblet jeg Apple TV inn på den ene siden av boksen, og på den andre siden koblet jeg PC-skjermen inn på den ene HDMI-kontakten og musikkanlegget på den andre. Musikkanlegget må selvsagt også ha HDMI-kontakt på baksiden, men har den ikke det, finnes det overganger å få kjøpt. Resultatet ble fantastiske bilder på den nye store skjermen og topp lyd gjennom mitt gamle musikkanlegg, der jeg allerede har en fjernkontroll for å regulere lyden.

Hva er så mine erfaringer med denne løsningen? Selv om jeg valgte en litt dyr løsning med 42 tommer PC-skjerm og Apple TV, så sparer jeg inn utgiftene på mellom ett og to år. Dette fordi jeg sparer NRK-lisens med 3000 kr pr. år og dekoderleie med programpakke på ca. 250 kr pr. måned som jeg egentlig aldri så på. Deretter går jeg i pluss. Selv ser jeg gjerne nyheter og debattprogrammer på NRK, og de kan jeg nå se gratis via nettet direkte eller med inntil tre timers forsinkelse. Dvs. at jeg kan se DAX18 senest kl. 21 dersom det passer meg bedre. Ellers må jeg vente til i morgen med å se dagens DAX18. Og det beste av alt er at jeg kan klikke meg rundt i NRKs rikholdige arkiv og se alt som er av serier, nyhetsprogrammer og konserter. Alt ligger der, til fri avbenyttelse. Hvis din kjære er sur på deg fordi dere ikke fikk sett nyttårskonserten fra Wien i år, så er det bare å klikke seg innpå, den ligger der. Selv setter jeg ofte på konsertopptak med min favorittmusikk på YouTube, eller sjekker hva Fox News måtte mene om situasjonen i USA.

For min egen del har dette vært en ubetinget positiv opplevelse, og jeg kan egentlig ikke se noen ulemper. Den største gleden er likevel å vite at jeg har fått en vesentlig bedre TV-løsning som nedbetaler seg selv på under to år.

Hva som skjer fremover er likevel uvisst. I den nye regjeringsplattformen heter det om NRK følgende:

Regjeringen vil:

Fjerne dagens lisens og endre finansieringsmodellen for NRK slik at den er mer fremtidsrettet, sikrer redaksjonell uavhengighet og legitimitet, styrker den sosiale profilen og er enkel og ubyråkratisk. All mediestøtte skal samles i én ordning.

Hva dette innebærer i praksis, gjenstår å se. Men en rødgrønn løsning der det legges en fast avgift på alle husstander uansett om de har TV eller ikke, blir det i hvert fall ikke. I mellomtiden gleder jeg meg over den nye løsningen, og ergrer meg litt over at jeg ikke har gjort det før.

 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.