Nytt

Dagen derpå i Paris den 9. november. Grafittien forteller at det ikke er over: Tapre mennesker, vær rasende! Foto: Stephane Mahan / Reuters / Scanpix.

Emmanuel Macrons taushet har kostet ham politisk kapital, sier både medier og politikere. Mandag kveld taler han til nasjonen.

Ikke bare politisk kapital, også økonomisk har protestene vært kostbare. Desember er en viktig måned for handelen, men når butikkene må lukke hver lørdag, får det store konsekvenser.

– Det er en katastrofe for vårt lands handel og økonomi, sa økonomiminister Bruno Le Maire da han besøkte plyndrede butikker i Paris. (NTB)

På den bakgrunn blir Macrons taushet enda mer merkelig. Oppfatter han det som svakhet å skulle snakke til demonstrantene? Har han vanskelig for å ta inn at 70 prosent av befolkningen sier de støtter de gule vestene, et enormt tall mot fattigslige 20 prosent som støtter ham? Hvordan kan situasjonen ha endret seg så drastisk på så kort tid?

– Dette kaoset må ta slutt. Presidenten må tale, og han må tale snart, skriver tidligere statsminister Alain Juppé, nå ordfører i Bordeaux, på Twitter. (NTB)

Det er frykt for at revolten kan utvikle seg til noe mer alvorlig hvis ikke presidenten tar grep. Hva det skulle gå ut på, er usikkert.

– Det er tydelig at vi har undervurdert folks evne til å få sin sak hørt. Dette er et raseri som er vanskelig å forstå fra et kontor i Paris, sa regjeringstalsmann Benjamin Griveaux tidligere søndag. (NTB)

Det er en måned siden protestene begynte. En måned har det altså tatt for en regjeringstalsmann å erkjenne at de ikke har forstått folks situasjon. En slik lærekurve lover ikke godt.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

For andre bidragsmåter, se vår Støtt Oss-side.