Nytt

Nordmenn er vesentlig mer skeptiske til selvbestemt abort og likekjønnet ekteskap enn innbyggere i andre land nordvest i Europa.

Den uavhengige tankesmia Pew Research Center satte for tre år siden i gang en stor undersøkelse i Europa der nærmere 56.000 mennesker i 34 ulike land ble spurt om sine holdninger til religion, minoriteter, selvbestemt abort, likekjønnet ekteskap og andre verdispørsmål.

Figur: Pew.

Nå er analysen ferdig. Den avslører en dyp kløft mellom øst og vest i Europa, men også at nordmenn i flere spørsmål er vesentlig mer verdikonservative enn for eksempel svensker og dansker.

Halvparten tror på Gud
I undersøkelsen sier 19 prosent av nordmennene at religion er en svært viktig del av livet deres.

Andelen er lavere i 15 av de 34 landene som er med i undersøkelsen. I Sverige ligger andelen på 10 prosent, mens den i Danmark ligger på 8 prosent.

Omtrent annenhver spurte i Norge sier at de tror på Gud.

Her varierer tallene i undersøkelsen sterkt. På bunn ligger Tsjekkia, der bare 29 prosent av de spurte sier de tror på Gud. I motsatt ende ligger Georgia med en andel på 99 prosent.

Klart flertall støtter selvbestemt abort
Et solid flertall på 81 prosent av de spurte i Norge sier de er for selvbestemt abort, mens 17 prosent er mot. Men i Sverige er 94 prosent for og bare 3 prosent mot, mens 92 prosent er for og 6 prosent mot i Danmark.

Likekjønnet ekteskap støttes av 72 prosent av de spurte i Norge, mens 19 prosent er mot.

Ti land har høyere støtte til likekjønnet ekteskap enn dette, med Sverige, Danmark og Nederland på topp.

(©NTB)

 
 

Forhåndsbestill Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!