Finn Jarle Sæle og kona Anita Apelthun Sæle, er gründer-paret som har drevet den kristenkonservative avisa «Norge IDAG» i 24 år.

Ekteparet har også drevet hus utleie i Florida i ti år, og kjenner derfor delstaten godt.

– Den første og største staten for en ny kristen æra som kommer i verden, er Florida, sier Finn Jarle Sæle til Vårt Land.

Den siste tiden har det republikanske flertallet i Florida vedtatt innstramminger på abort og undervisning om det Sæle kaller pride-propaganda i skolen.

Norge IDAG-redaktøren skryter av den republikanske guvernøren og presidentkandidaten Ron DeSantis, som han mener har gjennomført en kristen revolusjon i solskinnsstaten. Men hans foretrukne presidentkandidat er fortsatt Donald Trump, understreker han.

– Jeg er på linje med Ron DeSantis. politisk og ideologisk. Men Trump mener jeg er den som kan vinne valget og få ting gjort, sier Sæle.

Nå vil han ha «Trump 2020»-capsen oppdatert til «Trump 2024».

– Jeg hadde lenge en Jesus-caps. Det var den beste capsen i verden, sier han.

Sæle tror ikke på Ipsos målinger som viser at kun 30 prosent av nordmenn tror på Gud.

– Jeg har jo ikke tid til å spørre dem, men du får alle de interessante blikkene. Jeg tolker det sånn at de har en voldsom interesse for Jesus.

Sæle snakker om sitt sosiale eksperiment med å bruke caps.

– Capsen er en uskyldig måte å se hva slags verdier som svømmer omkring i det norske landskapet, og det kan korrigere gallupene, for jeg har kommet til at det er mer enn 30 prosent som tror på Gud i Norge, men det er ikke mer enn 30 prosent som tør å si det!

Finn Jarle Sæle ble avsatt som sjefredaktør for den kristne avisa Dagen i 1999, etter at flere ansatte mente at det hersket en fryktkultur under Sæle.

Dette sier fem kristen­ledere om koran­brenningene

Etter at han fikk sparken fra Dagen, fikk Finn Jarle Sæle ny jobb som redaktør for magasinet til Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem. Men da flere av kristenlederne som hadde støttet ham gjennom konflikten i Dagen, foreslo å starte ny avis, var ikke Sæle vond å be.

Imidlertid skulle de møte mye motstand fra folk som var svært uenige med Sæle politisk.

Ekteparet forteller at vindusviskere ble knekt av og hakekors og abort-slagord risset inn i lakken på bilene. Båtene fikk hull over natta, og de fikk drapstrusler på telefon. Finn Jarle kaller det «Vill Vest-fasen».

– Vi har vært utsatt for litt på grunn av det vi kjemper for. Det var en urolig tid. Men det var også en beveget tid. Så vi kan ikke klage, sier han.

Anita Apelthun Sæle satt på Stortinget for Hordaland fra 1993 til 2005 og var vararepresentant i periodene 1981–1993.

Sæle tilhører den konservative fløyen av KrF og har i tråd med dette markert seg med restriktivt syn på tradisjonelle merkesaker som motstand mot abort, assistert befruktning, alkoholliberalisering og felles ekteskapslov mellom likekjønnede. Hun regner seg som kristenkonservativ og som en Israel-venn og har deltatt i flere støttemarkeringer for Israel.

Hun har også tatt til orde for å flytte den norske ambassaden i Israel til Jerusalem.

Etter tiden som rikspolitiker har hun hatt stillingen som økonomisjef og politisk redaktør i avisen «Norge IDAG.»
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.