Sakset/Fra hofta

Under et møte i Lebanon, Ohio, fredag kveld ville Trump gjøre krus på delstatens store sønn, general Ulysses S. Grant som vant borgerkrigen for unionen. Men NBC stokket meningen og sendte ut at Trump beskrev Sørstats-generalen Robert E. Lee som «incredible».

Det fikk Trump til å skumme av forakt, og siden det ikke var noen tvil om hva Trump hadde sagt, måtte CBS beklage.

Episoder som dette er med å understreke Trumps poeng med «fake news». Selv når de skal referere et arrangement som sendes et live klarer de å snu på meningen.

Det passer NBC å fremstille Trump som pro-Sørstat. Men siden alle kunne høre at det er NBC som feilsiterer, er det NBC som viser hva de står for: Bakvaskelser og «smear», tilsvining.

Men den som gjorde som NBC anbefalte oppdaget at kanalen tok feil: Trump sier tydelig at det er Grant som er den store og sammenhengen er tydelig når han begynner med McKinley.

 

 

 

“Ohio is the state that gave us a great president who hasn’t been properly recognized, OK? William McKinley has not been properly recognized. What he did in terms of trade, in terms of war, but in terms of trade — and I hate to say, in being smart in terms of tariffs — William McKinley has not been properly recognized. But maybe someday he will,” president Trump said during the Friday rally.”

“It also gave you a general who was incredible. He drank a little bit too much. You know who I’m talking about, right? So Robert E. Lee was a great general. And Abraham Lincoln Developed a phobia. He couldn’t beat Robert E. Lee. … They said ‘Don’t take him; he’s got a drinking problem.’ And Lincoln said, ‘I don’t care what problem he has. You guys aren’t winning.’ And his name was Grant, General Grant,” Trump explained.

The comments were in clear reference to Grant, a man who was born in Ohio and was known for his battles with alcoholism.

NBC’s correction comes after Trump skewered the network on Sunday morning for distorting his speech.

 

Mediene hører det de vil høre. Det er budskapet folk får med seg.

 

NBC ISSUES CORRECTION OVER TRUMP’S ROBERT E LEE COMMENTS