Nytt

Angelos Sofocleous. Foto: Facebook.

Er det en forbrytelse å si at kvinner ikke har peniser? spurte James Kirkup i The Spectator den 19. august. Kanskje ikke ennå, men det som skjedde etterpå, viser i alle fall at temaet er brennbart nok til å avstedkomme personlige konsekvenser.

Angelos Sofocleous (24), som følger et høyere gradsstudium i filosofi ved Durham University, twitret en lenke til Kirkups artikkel videre samme dag med den ledsagende teksten: «RT if women don’t have penises».

Provoserte studenter gikk amok i sosiale medier, og reaksjonen lot ikke vente på seg: Ikke lenge etter var Sofocleous blitt sparket som redaktør for to publikasjoner som utgis ved universitetet – filosofitidsskriftet Critique og nettmagasinet The Bubble. Filosofistudenten hadde angivelig gjort seg skyldig i transfobi.

The Times skriver:

An email from the president of the Philosophy Society informing him that he had been removed from his position at Critique stated that his comments served to “belittle trans experiences” while leaving “no room for, or to promote, any fair discussions”.

Sofocleous avviser anklagene.

Mr Sofocleous said that he stood by his views and called his sacking “a dismissal of free speech”. “Sadly [my] views were taken to be ‘transphobic’ by individuals who cannot tolerate any criticism, either of their movement or their ideas, and are unable to engage in a civilised conversation on issues they disagree on,” he said. “These are individuals who think they hold the absolute right to determine which ideas can be discussed and what language can be used in a public forum.”

Om det er noe som kjennetegner den vestlige sivilisasjonen, så er det at den kritiske samtalen om ethvert tema aldri tar slutt. Ideer lanseres, aksepteres, kritiseres, forkastes, reformuleres og mister og gjenvinner aktualitet. Skal universitetet være en arena for slik samtale?

Hovedpersonen selv kommenterer det hele i The Spectator den 20. september. Straffen kommer raskt for dem som ikke bøyer seg for den nye ortodoksien når det gjelder transkjønnethet, skriver Sofocleous.

 
 

Støtt Document 😊

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!