Sakset/Fra hofta

Foto: Reuters

Så er det på’n igjen med litt Israel-hat, da. Foranledningen denne gangen er at Israel, som vinner av European Song Contest (ESC, tidligere Melodi Grand Prix) i Portugal i år, skal arrangere neste års finale i Tel Aviv. Dagens Næringsliv (bak mur) skriver på lederplass:

Tel Aviv kan virke som et svært naturlig valg. Konkurransen har kultstatus i LHBT-miljøet, og Tel Aviv ble gjennom en internasjonal meningsmåling for noen år siden kåret til «world’s number one gay city», foran New York og Toronto.

Men ikke alle er fornøyde. Palestinakomiteen har satt i gang en kampanje for å boikotte Eurovision Song Contest 2019 med Israel som vertskap, og fått med seg over 20 norske artister. Mari Boine, Bugge Wesseltoft, Nils Petter Molvær m.fl. har undertegnet et boikottopprop der de ber den europeiske kringkastingsunionen EBU flytte konkurransen til et land «med et bedre rulleblad når det gjelder menneskerettigheter».

Hvor tonedøv går det an å bli? Boine, Molvær, Wesseltoft & co. hadde åpenbart andre ting å gjøre enn å protestere da finalen i 2009 gikk i Vladimir Putins Russland. Ifølge Economist Intelligence Units globale demokratiindeks, som Norge topper, ligger Russland på 135. plass. Israel ligger på 30. plass.

Tilsvarende var det tyst fra artist-Norge da finalen ble avviklet i Baku, Aserbajdsjan i 2012. Landet er på 148. plass på den samme demokratiindeksen. På en ranking som måler pressefrihet, ligger landet på 163. plass av 180 (Norge ligger også her på topp).

Dårlig musikk blir som kjent ikke bedre av å skru opp volumet, og man kan si det samme om dårlige argumenter. Når man i tillegg er sterkt selektiv i sin argumentasjon, blir det som å lytte til en stereo-innspilling i mono: Mangelfullt og uspennende. Artist-Norge må komme seg ut av monomanien sin.

Hallgrim Berg har med sitt vanlige, gode gehør oppsummert slik på egen FB-side:

– Det skulle ha teke seg ut at priviligerte kunstnarar og politiske lobbyistar her heime, som talar vent om kulturliv og menneskerettar, skulle ha fått gjennomslag for akademisk og kulturell boikott av eit land med ytringsfridom, demokrati og rettsstat, og, ikkje minst, med åndsliv, intellektuell standard, kunst- og kulturprestasjonar på høgste nivå!

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

 

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.