Ukraina og Kalush Orechestra vant Eurovision Song Contest i Torino lørdag kveld. Foto: Heiko Junge / NTB

Det ukrainske bidraget tok seieren i årets Eurovision Song Contest, etter å ha vunnet folkestemmene med god margin og satt ny stemmerekord.

Årets Eurovision Song Contest handlet om mer enn musikk, og endte som en manifestasjon av støtte til Ukraina.

Fagjuryene hadde England som vinner, og Ukraina på fjerdeplass. Men da folkestemmene ble talt opp, vant den ukrainske gruppen klart. Også den norske folkejuryen hadde Ukraina på topp. Norge endte som nr. 10 i konkurransen.

– Tusen takk til alle som har stemt og tusen takk for all støtte. Denne seieren er for alle ukrainere, sa rapper og frontfigur Oleh Psiuk da seieren var et faktum.

Medlemmene i den ukrainske gruppen var tydelig rørt over en slik massiv støtteerklæring fra Europa, Israel og Australia, som utgjør de deltakende nasjoner i konkurransen.

Russland og Hviterussland var utestengt.

NTB skriver at Ukraina satte ny stemmerekord med hele 439 poeng fra folkestemmene. Med poengene fra fagjuryen – 192 i alt – vant Ukraina med 631 poeng.

Ukraina var stor oddsfavoritt på forhånd, ikke minst fordi det ble antatt at finalen i stor grad ville preges av krigen landet er utsatt for, og at det ville vanke mange sympatistemmer.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gratulerer Kalush Orchestra med seieren i årets Eurovision Song Contest og sier han vil arrangere finalen i Mariupol.

– Vårt mot imponerer verden, musikken vår erobrer Europa. Neste år skal Ukraina være vertskap for Eurovision, skriver den ukrainske president på Telegram.

Han viser til at det er tredje gang landet vinner sangkonkurransen, og at det nok ikke blir den siste.

– Vi skal gjøre vårt beste for å en dag å være vertskap for deltakerne og gjestene til Eurovision i ukrainske Mariupol. Fritt, fredfullt og gjenreist, skriver Zelenskyj videre.

Russiske styrker og prorussiske separatister har kontroll over så å si hele havnebyen Mariupol, selv om det fortsatt ytes motstand i Azovstal-verket. Byen har blitt utsatt for kraftige bombeangrep i ukevis.

Med tanke på Mariupols forfatning per i dag vil det neppe bli mulig å avholde verken noen sangfinale eller noe særlig annet av arrangementer der i 2023.

Bestill fra Document forlag i dag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.