Viktor Orban erter på seg vesteuropeiske liberale. De vil gjerne ha en mekanisme som gjør at de kan sette ham på plass, dvs straffe ham på pungen. Foto: Bernadett Szabo/Reuters/Scanpix

EU sentralt vurderer å fryse eller frata Ungarn og Polen subsidier hvis landene ikke gjør som Brussel vil i spørsmål om rettsvesen, presse og migranter.

Det er Frankrike og Tyskland som ønsker å bruke de økonomiske maktmidlene.

Under proposals to be unveiled in Brussels this week by Guenther Oettinger, the EU’s budget commissioner, Eastern EU states like Poland and Hungary could feel a financial squeeze if they were deemed to have failed to live up to the founding values of the EU.

Hvis EU-kommisjonen og Berlin/Paris gjør alvor av truslene, kan det få store konsekvenser for samholdet. Det er ingenting som tyder på at Polen og Ungarn vil bøye av/gi etter. Tvert imot er landene blitt tydeligere og mer bevisste på sine standpunkt. Viktor Orban vant nylig sitt tredje valg i Ungarn og fikk superflertall.

The move comes after pressure from liberal groups in the European Parliament and leading western powers like France and Germany, who want to find a mechanism to put pressure on recalcitrant member states. (…)

“The precise details are still to be worked out, but the proposal will include the temporary freezing of funds in order to motivate a change of behaviour among states,” said an EU source briefed on the document.

Men det spørs hvor motiverende slike sanksjoner vil være. Det kan være de har stikk motsatt virkning.

Det er mye penger det er snakk om. Polen mottar 5,5 milliarder euro, Ungarn 2,7 milliarder euro innenfor de såkalte strukturfondene. Spørsmålet kommer opp fordi EU er i gang med utarbeidelsen av et nytt budsjett for perioden 2021–27.

Landbrukssubsidier er nevnt. Det er snakk om at medlemmer i sør kan få mer, siden de er mer lydige. Men stemmer det? Hvordan vil Italia reagere på en slik pisk?

The decision to link EU payments to ‘good behaviour’ is highly controversial and risks deepening the stand-off between western Europe and the populist governments in Warsaw and Budapest.

Men slike overveielser synes ikke å plage lederen av den liberale gruppen, nederlandske Guy Verhofstadt:

Guy Verhofstadt, the leader of the liberal ALDE grouping in the European Parliament and a trenchant critic of Mr Orban, welcomed the Commission proposal.

«It is grotesque for EU tax-payers’ money to be spent propping up the vanity projects of illiberal ruling elites who politicise their own judiciaries, erode democratic safeguards and systematically attempt to undermine NGOs and the free press,” he told The Telegraph.

“From 2020 onwards, it is essential that cohesion funds are made conditional on full compliance with the rule of law and our European values of democracy and freedom.»

Men EUs problem er at det ikke hersker full enighet om hva som er demokratiske verdier. Grekerne vil f.eks mene at det ikke var spesielt demokratisk da de fikk tvunget en sparepakke ned i halsen som var stikk i strid med resultatene i en folkeavstemning.

Hvis EU sentralt og de vesteuropeiske landene mener de har enerett på definisjonen av «demokratiske verdier», inviterer de til backlash. Deler av deres egen befolkning er enig med Polen og Ungarn i synet på grenser og innvandring.

Hvis Frankrike og Tyskland skal få i stand en «mekanisme» som gjør det mulig å straffe medlemsland, må de oppheve kravet om samstemmighet. Det vil landene i øst kunne oppleve som en makttilranelse.

Brussel har anlagt sak mot Polen etter paragraf 7, men kommer ikke videre for Ungarn har lovet å beskytte Polen med sitt veto i Det europeiske råd.

Det er denne gordiske knuten Tyskland ønsker å hogge over med å la et simpelt flertall avgjøre.

 

EU considering ‘freeze’ on subsidies for illiberal member states

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!