Ungarns statsminister Viktor Orban taler i EU-parlamentet i Brussel den 26. april 2017. Foto: Eric Vidal / Reuters / Scanpix.

 

Utviklingen i Ungarn har ført til alvorlige innskrenkninger i rettsstaten, demokratiet og fundamentale rettigheter, erklærte EU-parlamentet onsdag i en resolusjon som ble vedtatt med 393 mot 221 stemmer. Den ungarske regjeringens adferd setter angivelig EUs evne til å forsvare sine fundamentale verdier på prøve.

Dette er starten på en prosess hvor unionen i teorien kan frata Ungarn stemmeretten i EU i kraft av EU-traktatens artikkel 7, skriver Reuters, selv om Polen sannsynligvis ville nedlegge veto mot et slikt sanksjonstiltak.

Resolusjonen er uansett et signal til Ungarn om at landet nå er å anse som en paria i unionen, og bringer tankene hen på den diplomatiske boikotten som resten av EU – og Norge – innledet mot Østerrike i år 2000, da tilstrekkelig mange av velgerne der til lands året før hadde vært frekke nok til å stemme på Frihetspartiet (FPÖ), som siden havnet i regjering.

Kritikk av Ungarn er ikke nødvendigvis helt ubegrunnet:

Since coming to power in 2010, Orban has eliminated checks on his power by taking control of much of Hungary’s media, curbing the powers of the constitutional court and placing loyalists in top positions at public institutions.

Det er likevel liten tvil om at det er Ungarns innvandringspolitikk unionen ikke tåler, og at de andre tingene er vikarierende argumenter:

The European Parliament also asked the European Commission to strictly monitor Hungary’s use of EU funds and called on Budapest to repeal laws tightening rules against asylum-seekers and non-governmental organizations.

For hva er problemet med å stramme inn overfor NGO-er, som er et av de aller største demokratiske problemene de europeiske landene har?

Faktum er at unionen ser flisen i sin brors øye, men ikke bjelken i sitt eget. For hva er i det hele tatt mer antidemokratisk enn EU, som gjør hva det kan for å ødelegge demos i hvert eneste land i unionen? EU-vennlige krefter kontrollerer også de fleste store medier på kontinentet, hvilket gjør anklagen om Orbans kontroll av ungarske medier hyklersk. Er det ellers annet enn lojalister som har viktige maktposisjoner i EU?

Den europeiske union er mer enn noen andre ansvarlige for den demokratiske forvitringen over hele Europa, ikke minst ved å ignorere resultater av folkeavstemninger i land som Frankrike, Nederland, Irland og Hellas.

Die Zeit skriver at EU-parlamentet også nevner korrupsjonen i Ungarn. Ungarn er utvilsomt korrupt, men korrupt er også en union hvis egne revisorer ikke godkjenner dens regnskaper, hvor representantene driver massivt juks med reiseregninger, og ellers tusker til seg store beløp på andre måter. Og disse skal uttale seg med autoritet om andres pengebruk?

Den triste sannheten er at unionen viser en stadig mer skamløs, bøllete og mafiøs adferd. Uten en total renovasjon av sitt lederskap kan den umulig være et blivende sted for land med demokratiske sinnelag. Det har sin logikk at Storbritannia går ut, mens Frankrike, Tyskland og Italia blir igjen.

 

Reuters – Die ZeitABC Nyheter – Jyllands-Posten