Kristian Jensen er i dag finansminister og var den som økset DRs budsjett med 20 prosent fredag. Tidligere var han utenriksminister og sammen med innvandringsministser Inger Støjberg forsvarte han smykkeloven i EU-parlamentet 26 januar 2016. Foto: Eric Vidal / Reuters / Scanpix

NRKs danske søsterkanal, Danmarks Radio, mister 20 prosent av budsjettet over en femårsperiode og må klare seg uten lisenspenger. Det var kalddusjen fra regjeringen og Dansk Folkeparti fredag.

Det betyr en dramatisk nedskjæring, og er et signal om at regjeringen ønsker mer konkurranse og mer effektivisering.

Officielt: Regeringen afskaffer licensen og skærer 20 procent i DR

Når der skæres 20 procent på DR, vil der være noget, DR skal levere mindre af. Men regeringen er ikke bange for, at DRs kvalitet og public service-forpligtigelser bliver svækket.

»Jeg er tryg ved, at DR også fremover vil være et flagskib blandt danske medier. Men der vil blive bedre plads til, at nye aktører kan komme til,« siger finansminister Kristian Jensen (V).

Lisensen forsvinner og i stedet reduseres fradraget på selvangivelsen noe. En familie som betaler full lisens sparer hele 2.343 danske kroner.

DRs budget er på ca 3,7 milliarder kroner, så besparelsen vil være på cirka 700 millioner kroner.

NRK har et budsjett som er vesentlig større, ca 5,5 milliard kroner. I den virkelighet som hersker på Marienlyst ville et slikt kutt vært utenkelig. Thor Gjermund Eriksen fikk gjennomslag for økt lisens og må likvel nedbemanne. Utgiftene stiger og stiger.

Det gjør de også i DR, derfor har regjeringen satt strek: Det skal spares. Vær så god.

Med den store politiske betydning public service-kringkasterne har for sosialdemokratiene, er dette et alvorlig signal. En stor dominerende statlig kanal er ikke lenger en selvfølge.

De røde partiene er opprørte:

Det er både ”voldsomt” og ”vanvittigt”, at regeringen og Dansk Folkeparti vil beskære Danmarks Radio med 20 procent, og det får konsekvenser for danskproduceret indhold.

Sådan lyder reaktionen fra oppositionspartierne Enhedslisten, SF, Radikale og Alternativet.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂