I skrivende stund er det helt uklart, hvad der kommer til at ske med regeringsdannelsen. En flertalsregering er opgivet, og det efterlader tre muligheder: En V-DF regering, en ren V-regering eller en ren DF-regering. Det sidste virker usandsynligt, men kan vel ikke fuldstændigt afvises. Poppolitikeren Jens Rohde har opfordret V, K og LA til at pege på Kristian Thulesen Dahl som kongelig undersøger. Jens Rohdes sans for politik kan ganske vist ligge på et beskedent sted, men helt afvises kan ideen ikke. Er afstanden for stor mellem V og DF, er muligheden til stede.
Ellers er det tydeligt, at DF er særdeles nervøse ved at indgå i en regering med Lars Løkke som statsminister. Partiet har stillet fire krav, hvoraf kravet om permanent grænsekontrol af Morten Messerschmidt sågar er blevet kaldt ”ufravigeligt”, dog dysset ned af Kristian Thulesen Dahl, som udtaler, at han aldrig bruger ordet ufravigeligt eller ultimativt. Venstres Eva Kjer Hansen har i øvrigt allerede udtalt, at DF ikke kan sidde i regering på grund af ønsket om at bevare Danmarks EU-undtagelse på retsområdet.
DF virker til fuldstændigt at have forstået, at et regeringssamarbejde kan tære meget alvorligt på vælgernes velvilje. Så megen alvor er gået op for dem. Men nu bliver det svært for DF:
DF har gjort alt, hvad der stod i partiets magt for at fremstå spiselig for de øvrige borgerlige partier. Det er lykkedes særdeles godt, men på bekostning af DF’s evne til at stå fast på en udlændingepolitik, der kan ændre den ødelæggende kurs, der er ført siden 1983. En kurs, som vil forandre Danmark til ukendelighed, økonomisk som kulturelt, hvis ikke den standses.
På sin egen paradoksale måde har partiets kolossale succes med 21,1 procent af stemmerne gjort partiet særdeles sårbart.
Jeg ønsker intet hellere end, at DF sætter V, K og LA stolen for døren og kræver opsigelse eller omfortolkning af FN’s flygtningekonvention. Men det kan DF ikke bære efter at have lagt så meget arbejde i at være pæne på den helt forkerte måde. Der skal tales ordentligt, selvsagt, men der skal stås fast politisk. DF har ikke stået fast, og nu betaler de prisen, som er, at deres troværdighed meget snart kan være for nedadgående.
Det bliver særdeles spændende at følge dramaet de næste dage.

 

 

Hvad gør Dansk Folkeparti? – Morten Uhrskov Jensen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂