Bilde: Victoria Nuland var assistant secretary of state, og elder av Europa og Eurasia-avdelingen i amerikansk UD. Hun er også gift med Washintongton Post-kommentator og forfatter Robert Kagan. Hun ble kjent som Obama-administrasjonens ansikt overfor opposisjonen i Ukraina. Foto: Gleb Garanich/Reuters/Scanpix

En ny bok forteller hvordan den tidligere britiske agenten Christopher Steele fikk kontakt med Obama-administrasjonen og FBI. Obama-administrasjonen kjøpte Steele-rapporten med hud og hår og brukte den for hva den var verdt – selv om den til denne dag ikke er verifisert.

Obama aide started Christopher Steele-FBI alliance

Boken Russian Roulette er skrevet av de to journalistene Michael Isikoff og David Corn fra Mother Jones. Begge møtte Steele og skrev om rapporten høsten 2016. Isikoffs artikkel for Yahoo News ble brukt av FBI som en uavhengig kilde til å underbygge Steele-rapporten, men i realiteten var det Steele som var Isikoffs kilde også. David Corn skrev en artikkel som rapporten som fikk FBI til å bryte samarbeidet med Steele. Avtalen bygget på at han ikke skulle lekke til pressen.

Begge forfatterne har altså vært involvert i Steele-rapporten og bruken av den. Selv om de ikke kan bekrefte den går de god for at det finnes en forbindelse mellom Putin og Trump.

Det de sier om hvordan Steele fikk kontakt med Obama-administrasjonen og FBI er likevel interessant.

FBI

Steele hadde arbeidet med FBI-agenter i etterforskning av korrupsjon innen FIFA. En av agentene var stasjonert ved ambassaden i Roma og het Michael Gaeta. Steele ringte ham opp og sa han hadde noe så brennbart å fortelle at Gaeta måtte komme til London.

En FBI-agent trenger tillatelse for å gå inn i noe som kan være politisk. Gaeta kontaktet amerikansk UD og forespørselen havnet på bordet til Victoria Nuland som var sjef for Øst-Europa og Eurasia-avdelingen. Hun ga grønt lys.

“Within a few days, on July 5, Gaeta arrived and headed to Steele’s office near Victoria station. Steele handed him a copy of the report. Gaeta, a seasoned FBI agent, started to read. He turned white. For a while, Gaeta said nothing. Then he remarked, ‘I have to report this to headquarters.’”

Full gass

FBI og Obama-administrasjonen slukte rapporten med hud og hår. Det var valgkamp og rapporten ble «satt i arbeid». Heller ikke de to forfatterne legger skjul på at Obama-topper som CIA-sjef John Brennan forsøkte å spre rapporten. Brennan visste også at den var uverifisert. Når han ba politikere gå offentlig ut med den, var det for å starte en brann.

John Brennan ringte mindretallsleder i Senatet, Harry Reid, og ba ham gå offentlig ut, hvilket Reid gjorde. Brennan sa også at Demokratenes datasystemer var blitt hacket, og at Trump-leieren trolig hadde vært med på det.

He alerted him that Russia had hacked Democrat Party computers and suggested that the Trump campaign was in on the plot. This charge has not been substantiated more than a year later.

Mr. Brennan’s call was to prompt Mr. Reid to expose the news publicly, which he did. His open letter referred, without name, to the Page trip, something right out of the dossier, which had not yet become public.

Brennan brukte sin autoritet som CIA-sjef til å spre ubekreftede rykter om en av kandidatene i en valgkamp.

State Department

I Utenriksdepartementet lå man heller ikke på latsiden: Jonathan Winer brukte sin innflytelse til å koble Steele sammen med Sidney Blumenthal, en av Hillarys viktigste forkjempere. Da Steele ble kuttet ut av FBI gikk informasjonen via State Department i stedet.

Mandag ble det kjent at nasjonal sikkerhetsrådgiver James Clapper lekket til pressen mens Trumps team var ved å bli formet. Det var da lekkasjene var som mest intense. Den samme Clapper gikk ut i pressen og beklaget at noen kunne lekke sensitiv informasjon. Det var han som var kilden.

Mer og mer kommer frem som viser at bakvaskelsen av Trump var et prosjekt som Obama-administrasjonen begjærlig grep. Det er dobbelt betenkelig: Det er uhørt at en administrasjon aktivit griper inn i et valg for å ødelegge en kandidat. Det som gjør saken enda mer delikat er at kandidaten som dro fordel av det selv hadde mange svin på skogen i forhold til Russland.

Spørsmålet som gjenstår er samspillet mellom russerne og Steele. Vi vet at de som bestilte drittpakken var firmaet Fusion GPS og at Demokratene betalte, 12 milliioner dollar. Men hvem var Steeles kilder?

Siden ikke noe av de sentrale påstandene i rapporten har latt seg bekrefte er det en sterk indikasjon på at Steele ble foret av russerne.

De som gikk god for pååstanden om Russian collusion ble selv offer for Russian collusion. Eller kanskje de ikke var noe offer, kanskje de visste hva de gjorde hele veien?