Socialdemokratiets leder Mette Fredriksen påpeker det åpenbare: Man ikke kan ha et nordisk velferdssamfunn hvis man ikke har en majoritet av befolkningen som deler de samme verdiene.

– Vi har i mine øyne fått for mange ikke-vestlige inn i vårt samfunn. Når jeg som sosialdemokrat vil finne løsninger, er mitt beste råd å regulere igjen.

Det sa lederen for det danske Socialdemokratiet, Mette Fredriksen, i sin tale til den nordiske arbeiderkongressen Samak tirsdag, skriver ABC Nyheter.

– Vi har skapt verdens beste samfunn og må ikke sette det over styr med for mange ikke-vestlige innvandrere, sa Fredriksen, med Ap-leder Jonas Gahr Støre på første benk, til Samak-årsmøtet.

Fredriksen mener at sosialdemokrater må passe seg for å se verden fra de priviligertes synspunkt:

– For det er faktisk det sosialdemokratier gjør i noen land. Men vi må ikke se innvandring fra synspunktet til dem som ser innvandring som spennende kulturmangfold og selv bor i områder uten innvandrere. Vi skal se det fra synspunktet til dem som mister sin jobb som lastebilsjåfør som følge av uregulert globalisering og innvandring, sa Fredriksen.

Hun preget debatten allerede mandag da det ble kjent at hennes parti går inn for å stoppe asylsøknader i Danmark og heller opprette asylsentre i Nord-Afrika.

– Innvandringen skal selvsagt reguleres. Det er det den sosialdemokratiske ideologi hele tiden har handlet om – å regulere markedet, sa hun.

Målet er å redde velferdssamfunnet.

– Man kan ikke ha et nordisk velferdssamfunn hvis man ikke har en majoritet av befolkningen som deler de samme verdiene. Og derfor kan man ikke ha ubegrenset innvandring, sa hun.

Hun vil samtidig hjelpe til i verdens flyktningsystem.

– Å være humanist, er ikke å forsvare det nåværende flyktningsystemet, sa den danske partilederen.

Hun viser til at tusener av mennesker drukner.

– Enda flere enn dem som mister livet, er kvinner og barn som utsettes for overgrep og voldtekt. Og det er ikke de svakeste flyktningene som kommer til Europa. Det er dyrt å komme hit, la hun til.

 

Kjøp Christopher Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.