Stillbilde: NoiTV Lucca/YouTube.

 

Tilstrømningen av migranter til Italia fortsetter å skape mer eller mindre latente konflikter i lokalsamfunn landet rundt. Sist ute er det lille lokalsamfunnet Capriglia i Toscana, som med sine 250 innbyggere ligger på omtrent fire hundre meters høyde et stykke fra kommunesenteret Pietrasanta ved Det tyrrhenske havet.

Politiet har innledet etterforskning mot ukjente gjerningsmenn i Capriglia etter at en planlagt asylbolig natt til torsdag ble påtent ved hjelp av brennbar væske, skriver La Repubblica, hvilket også avstedkom en liten eksplosjon.

Lokalmediet NoiTV Lucca opplyser at forsøket på brannstiftelse var rettet mot to dører på bygningen.

Skadene ble begrenset, men aksjonen kaster utvilsomt en mørk skygge over planene om å innkvartere 20 migranter på stedet. Det er svært lett å tenke seg at påtenningen har sammenheng med den sterke og unisone motstanden lokalbefolkningen har vist mot planene om å ta imot migranter på stedet. I dagene før påtenningen hadde eieren av bygningen mottatt trusler.

Den verbale motstanden mot planene er imidlertid av eldre dato. Il Tirreno skrev den 13. desember 2017 at velforeningen i Capriglia hadde samlet inn 250 underskrifter, noen av dem fra nabolokalsamfunnet Capezzano Monte, i protest. I forbindelse med overleveringen av underskriftene til kommunen, uttalte velforeningens leder Alberto Genovesi at Capriglia er altfor lite til å ta imot en gruppe migranter.

Pietrasanta har inntil nylig vært blant de få kommunene i Lucca-provinsen nord i Toscana som ikke har tatt imot migranter. Men som vanlig er det økonomiske interesser som gjør seg gjeldende. 34 millioner euro er stilt til disposisjon for å ta seg av 1372 migranter rundt omkring i provinsen over en toårsperiode, hvilket vekker fristelsen til å selge sine egne lokalsamfunn.

Talsperson for selskapet som skal drifte boligen i Capriglia, Giovanni Garibaldi, har ingen kommentar til lokalbefolkningens motstand. Han sier at spørsmålet ikke vedrører ham, at han ikke er interessert i politikk, og at han gjør lovlig og samvittighetsfullt arbeid for å delta i et statlig anbud. Med sin andel av migranter vil selskapet han representerer, Le Macine Srl, innkassere omlag en halv million euro.

Det beløpet tilsvarer kanskje prisen på én gjennomsnittlig villa på stedet, vel å merke før myndighetenes initiativ til bosetning. Man skaper altså ekstra likviditet i økonomien ved å presse verdi ut av befolkningens formue. Med mindre folk forstår hva som står på spill, ligger dette an til å bli historien om det 21. århundrets Europa i et nøtteskall.

Massimo Mallegni, som representerer Forza Italia og i tre perioder har vært borgermester i Pietrasanta, kommenterer hendelsen natt til torsdag på denne måten:

«Jeg fordømmer episoden, men måtte staten reflektere over konsekvensene av en mottaksmodell som skremmer lokalsamfunnene og bringer dem til det ytterste.»

En stat som skremmer egne borgere, det er der vi er.

 

Kjøp «Betraktninger over revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» av Christopher Caldwell her.