Det flerkulturelle magasinet Utrop har deltatt i hva de kaller en «tøyensk jul». En tøyensk jul er en eufemisme for en jul som ikke lenger verken er norsk eller jul. Her er alt vi forbinder med juletradisjoner byttet ut:

Marsinpangriser, brente mandler, julepølse og juleøl er byttet ut med samosa, grønnsakssupper, diverse kaker og injera (øst-afrikanske surdeigspannekaker) på julemarkedet på Tøyen.

Grønnsakssuppe? Samosa? Dette spiser da folk hele året. Hva har det på et julemarked å gjøre?

Mot slutten av dagen spilles reggaemusikk fra høytalerne og fire boder står igjen. Bak tre av dem står somaliske damer og selger suppe, injera, gulrotkake, sjokoladekaker, samosa og vafler.

Reggaemusikk til jul? «I’m dreaming of a red, red wine»? Hvorfor spise pepperkaker til jul når du kan kjøpe helårsgulrotkake?

Dette julemarkedet nesten uten jul er et symptom på hva vi får når norske tradisjoner skal «blandes» med andres. De forsvinner. Man spiser samosa og grønnsakssuppe hele året. Eller forventet man nye juletradisjoner fra Øst-Afrika? Hvor lenge synes folk at dette er «spennende»? Alt dette tilskuddet har vi ellers i året også. Det som en gang var et julemarked blir bare et marked hvor man kanskje er så heldig at man finner litt gløgg. Flerkulturelt julemarked er for de som ikke liker jul.

Man skal da ikke lete etter julen på et julemarked?

Julemarsipangrisen må gi vei for surdeigspannekaker fra Øst-Afrika.

Om man ikke finner noen særlig julestemning så kan man trøste seg med en gratis hårklipp!

I fjor og i forfjor var det også mulig å få seg en gratis hårklipp av flyktninger fra Syria.

Vi har fått inn mange frisører som har flyktet fra Syria?

Du har vel kjøpt julepopcornet ditt? Eller hva med «selvplukkede grønnsaker» i desember? Vi legger merke til at «juleting» er uspesifisert. Vet ikke medarbeiderne i Utrop hva «juleting» er for noe lenger?

Det selges også popcorn, fotografier, bøker, suppe i brød, selvplukkede grønnsaker, indisk, pakistansk og etiopisk mat, falafel, hjemmelaget håndarbeid,  klær, CD-plater, juleting, smykke, brukte klær og aloe vera.

Ingen jul uten aloe vera.

Kjøp Kent Andersens bok her!