Han har enda ikke oppdaget det selv. Mangemillionær og globalist. Verden skal reddes, men med andres penger.

Bob Geldof, og andre artister, gir av sin dyrebare tid, men du skal betale med cash. Geldof tror at ebola er et spørsmål om pengeoverføring til Afrika. Som om ikke resten av verden gladelig ville ha betalt over statsbudsjettet for å slippe å få en dødelig epidemi med ankomst i den lokale flyterminal 1.

Bob Geldof tok initiativet til Band Aid i 1984 da han ville avhjelpe sultkatastrofen i Etiopia. Den gangen var det 40 millioner etiopiere. Idag er det 86 millioner i Etiopia, og befolkningen er minst like sårbar som før. 50% av mennene er analfabeter og 65% av kvinnene. Hvor ille blir den neste sultkatastrofen der og hvor mange er de da?

Sangen som skulle redde Etiopia het «Do they know it’s Christmas time at all?». Eh, ja, jo, de visste nok det, Etiopia følger den ortodokse kalenderen og feirer jul i januar.

Dawit Gebreselassie, 26, a financial analyst from Ethiopia, joked: ‘I would ask, does Geldof know when it’s Christmas time in Ethiopia?

‘Perhaps the fact that we celebrate Christmas a few weeks later on January 7 could have misled him into thinking we don’t know when it is.

‘Reassure him from us that, after his last three reminders, we are well aware and don’t need any more prompting.

De færreste var nok klar over dette i 1984, og om man visste det, så snakket man ikke høyt om det den gangen. Vi følte så gode. Verden skulle redde Afrika. Og vi kunne synge mens vi gjorde det! Vinn-vinn.

Sangen lå i ukesvis som nummer 1 på hitlistene og spilte inn åtti milioner kroner. Det ble det ikke mye vann eller såkorn ut av. Året etter lanserte Bob Geldof Live Aid Band og her ble det mere futt og fres. Totalt samlet de inn 1,5 milliarder kroner. Ikke verst.

Men la oss sette det i perspektiv: Beløpet Geldof og co. samlet inn utgjorde mindre enn en tredjedel av lille Norges bistandsbudsjett i 1985.  Årets budsjett er på rundt 30 milliarder kroner. Norge har siden 1962 gitt mer enn 500 milliarder i bistand. 

Og nå er vi igang igjen med en ny versjon av «Do they know it’s Christmas time at all?». Det var visstnok FN som ba Bob om å gjøre noe. Det hadde vært enklere og raskere om han bare hadde gitt dem av sine egne penger uten å lage masse styr rundt det. Slik Adele gjør.  Men det greide ikke Bob Geldolf, verdens samvittighet.

Bob Geldof, press session 

Finn frem bankkortet og få deg en hårklipp samtidig, Bob. Dette handler ikke om deg.

Ikke alle artistene som ble spurt ville være med på nylanseringen av Band Aid 30. Faktisk var det mange som takket nei. Ikke fordi de ikke vil hjelpe Afrika eller ikke ville stanse ebola, men fordi de ikke synes dette var den rette måten å gjøre det på. Flere har uttrykt at teksten i sangen er nedlatende. Slike protester kommer også fra det afrikanske kontinentet. Det bor 500 millioner kristne i Afrika. De vet når julen er, Bob.

Og hva med stakkars Madagaskar, Bob? Fortjener ikke de også en sang midt oppe i byllepesten?

Folk er blitt mer opplyste og mer pragmatiske. Ja, ikke Bob da, men vi andre. I tre generasjoner har vi sendt nødhjelp til Afrika uten at det har gjort noen særlig forskjell. Nå sier selv nødhjelpen at det på lang sikt ikke er noen hjelp i å bare fortsette å sende matforsyninger. Man må avverge krisen slik at den ikke skjer i utgangspunktet. 

Men Afrika hjelper ikke seg selv. Det produseres fremdeles mer folk enn mat. Det er langt igjen før man kan snakke om noe høynet utdannelsesnivå og borgerkrigene herjer i mange land. Ustabilitet hindrer fremskritt og millioner vil heller forsøke å ta seg over til Europa enn å bygge opp sine egne land. De fremtidige krisene står i kø for et kontinent som vil øke med milliarder av mennesker de neste hundre årene.  

Den nye versjonen av «Do they know it’s Christmas time at all?» koster bare 99 pence å laste ned, mot den tidligere versjonen som var 3,49 pund i 1984.

Bob har plutselig, i ettertid, regnet seg frem til at det ikke kommer til å bli noe særlig penger av dette (selv om de så selger en halv million kopier) og har bedt folk slette nedlastingen de har gjort og gjøre det én gang til.  

Mye skrik og lite ull.

Daily Mail