Med en forventet pris på 80 kr kurven, må selvplukk bli løsningen for elskere av norske jordbær denne sommeren. Den svake kronekursen gjør at lønnskostnadene for utenlandske arbeidere kommer på toppen av prisøkningen på andre produksjonsmidler.

VG har snakket med jordbærbonden Eilev Mellerud som forteller at den svake kronekursen har ført til at plukkeprisen har steget med 30 prosent det siste året.

Kutt i sesongarbeidere er det også blitt. I år er det bare åtte utenlandske arbeidere som tar turen til gården hans. Slik er det ikke for alle.

– De virkelig store produsentene har over 100 utenlandske arbeidere som plukker, det blir dyrt det.

Det er ikke bare arbeidskraften som importeres med svak krone. Produksjonsmidlene bonden bruker kommer også fra utlandet. Dette driver kostnadene ytterlige opp.

– Noe annet enn dyrere jordbær vil ikke henge på greip. Jeg tror vi får se kurver med norske jordbær opp mot 80 kroner, spår bonden i åkeren. (VG)

Som vanlig sliter norske produsenter av mat og grønnsaker med å finne norsk arbeidskraft som godtar lønnsnivået i denne sektoren.

– Arbeidstagerne våre er fortsatt stort sett fra utlandet, forteller Tom Christensen i Grøntprodusentenes Samarbeidsråd.

Han er selv jordbærbonde, og har god kontakt med flere av produsentene i landet. Tross den svake kronen, sitter ikke Christensen igjen med inntrykk av at det er vanskelig å hyre inn sesongarbeidere.

– Man må bare betale mer. Absolutt alt er blitt dyrere å importere. (VG)

Polske Karolina Stelmach plukker jordbær hos Mellerud på Nordre Sørum gård ved Hønefoss. Hun trives med jobben i Norge, og er ikke så bekymret for kronekursen som enkelte andre. Men:

– Jeg har hørt om folk som ikke får vekslet kronene sine i zloty, forteller hun.

De samme ryktene har Mellerud hørt.

– Kronen svinger så fælt at de ikke vil veksle den. Hvert fall ikke uten voldsomme gebyrer. Her spøkes det med at de ikke kan få betalt i kroner siden den ikke er verdt noe lenger, ler bonden.

For å omskrive et kjent uttrykk om rognebær en smule, kan vi vel nå si at lavt ligger de søte jordbærene, men høye priser gjør oss sure.

Svak krone kan gi rekorddyre jordbær (VG)

Les også:

Salt i såret

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.