Foto: Gorm Kallestad / NTB.

Årets norske jordbær kan bli dyrere enn vanlig. Årsaken er at de er plukket av nordmenn som bruker mer tid på å plukke jordbær enn utenlandske sesongarbeidere.

De strenge koronarestriksjonene gjør at norske jordbærbønder som hovedregel har måttet ty til norsk arbeidskraft for å få plukket jordbær.

Men uerfarne norske jordbærplukkere er mindre effektive enn de mer rutinerte utenlandske sesongarbeiderne. Det fører til at de bruker mer tid på å plukke bærene, og dermed må jordbærbøndene øke prisene.

Jordbærbonde Arnstein Pollestad – som er en av de største jordbærprodusentene på Østlandet – sier til Dagsavisen at han må øke prisen med fem kroner per kurv. Konsekvensen kan dermed bli dyrere jordbær i butikkene i år.

– Det kommer an på hvilke kjeder som er villige til å ta høyde for norsk effektivitet, sier han.

Grossisten Bama bekrefter at de venter en viss prisøkning i alle ledd, men at det er for tidlig å si noe om hvor stor den vil bli.

Pollestad regner med at de første norske jordbærene blir plukket den første helgen i juni.

 

Problemstillinger knyttet til utstrakt bruk av utenlandsk arbeidskraft er et av mange temaer som behandles i Halvor Foslis bok. Kjøp den her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.